Gastronomia pentru copii: Sandwich cu omletă şi verdeţuri
Dragi copii,
Pentru aceia dintre voi care merg la şcoală sau la antrenamente, iată o reţetă de sandwich cu omletă, pe care o puteţi pregăti alături de unul dintre părinţi. Este un sandwich uşor de pregătit şi foarte hrănitor. Ingrediente: 2 felii de pâine neagră cu seminţe, 2 ouă, 2 linguri lapte, 2 felii de şuncă tăiate cubuleţe, 1 linguriţă smântână, 1 linguriţă de pătrunjel mărunţit, 1 linguriţă de mărar tăiat fin, 1 frunză de salată, 4 felii de roşie. Mai întâi pregătiţi omleta: bateţi cu o furculiţă cele două ouă şi amestecaţi compoziţia cu 2 linguri de lapte, cu 2 felii de şuncă tăiate cubuleţe, cu 1 linguriţă de pătrunjel mărunţit şi cu 1 linguriţă de mărar tocat fin. Puneţi compoziţia de omletă într-o tigaie cu puţin ulei. Când uleiul s-a încins, răsturnaţi compoziţia de omletă. Amestecaţi omleta în timp ce se prăjeşte. Când este gata, răsturnaţi-o într-un vas şi amestecaţi cu smântâna. Pe o felie de pâine neagră aşezaţi cele 4 felii de roşie, frunza de salată, apoi omleta. Puneţi şi cealaltă felie de pâine şi sandwichul este gata! Originea cuvântului „omletă“ Cuvântul „omletă“ vine din limba franceză şi s-a folosit încă de la jumătatea secolului al XVI-lea. Încă din vremuri antice, romanii combinau ouăle cu lactate, pentru a crea o varietate de meniuri. Cuvântul „omletă“ are o istorie complexă: se pare că totul a început de la cuvântul „lamella“, un diminutiv de la „lamina“ care însemna „farfurie subţire“. Apoi, mai târziu, francezii au adăugat sufixul „-ette“ şi s-a obţinut în final amellette. Cuvântul „omelette“ din franceză a dus la „omletă“ din limba română. Omleta în diverse combinaţii Astăzi, omleta este preparată cu diverse alte ingrediente. Ruşii prepară omletă cu verdeţuri şi condimente. „Omleta Denver“ este umplută cu bucăţi de şuncă, ceapă, piper. În Statele Unite ale Americii acest tip de omletă este servit cu brânză deasupra sau cartofi prăjiţi. Omleta franţuzească presupune ca albuşul să fie bătut separat de gălbenuş pentru a o face mai pufoasă. Se adaugă sare, piper, roşii şi verdeţuri (rozmarin, cimbru, asmaţuchi şi tarhon) sau ceapă tăiată mărunt. Faţă de omleta americană, cea franţuzească este rulată înainte de a fi servită. „Frittata“ este un fel de omletă italienească ce conţine brânză, legume şi chiar resturi de paste. În India, omleta se prepară cu multe condimente printre care ardei iute, ceapă, frunze de coriandru şi pudră de şofran indian. Omleta de roşii nu conţine ou, însă este denumită aşa doar pentru că are forma de omletă. În Japonia, însă, omleta (pronunţată omuretsu - de la combinaţia cuvintelor din engleză: „omelette“ şi „rice“ care înseamnă „orez“) conţine orez şi este servită cu mult sos de roşii. Olandezii preferă omleta cu ceapă, ciuperi, ardei, ceapă verde, sare şi piper. În Spania, se prepară renumita „tortilla“ din cartofi tăiaţi şi prăjiţi în ulei, amestecaţi cu omletă şi ceapă, şuncă tăiată şi brânză.