Ghid pentru închinătorii la Muntele Athos
Credincioșii care doresc să meargă în pelerinaj în Muntele Athos, în Grecia, au la dispoziție un ghid apărut anul acesta la Editura „Magic Print” din Onești. Ghidul cuprinde cele mai importante informații despre Muntele Athos, despre mănăstirile de aici, modalitățile de acces, regulile mănăstirești și multe altele.
Sub titlul „Ghid practic pentru închinătorul român la Sfântul Munte Athos” lucrarea oferă nenumărate îndrumări pentru credincioșii români care își doresc și planifică să meargă în acest loc numit „Grădina Maicii Domnului”. Ghidul este realizat sub coordonarea monahului Pavel, documentarea și redactarea fiind realizate de Ștefan Popescu, Marin Puiu Constantinescu, Cristian Botez și Aurelian Marin.
Ghidul apărut anul acesta este a doua ediție a lucrării și aduce multe completări față de prima ediție, precum și numeroase actualizări referitoare la programul unor mănăstiri, programul de transport etc. Aceste informații sunt de folos pentru cei care planifică să participe la unul dintre cele mai apreciate pelerinaje duhovnicești din întreaga lume.
„Din păcate însă, o parte dintre cei care se decid să facă acest act deosebit sunt mai puțin informați despre ce se întâmplă acolo, urmând să descopere, prin încercări, într-o măsură mai mare sau mai mică, câte ceva din miracolul locului. Ne străduim prin această lucrare să facilităm întrucâtva această descoperire. Nu este o întreprindere ușoară, pentru că detaliile sunt numeroase și complexe, uneori sursele sunt contradictorii, și, mai ales, avem de-a face în ultimii ani cu o dinamică a schimbărilor destul de accentuată: apar drumuri forestiere noi, orarele transportului se modifică, la fel și aspectele legate de ospitalitatea pentru pelerini în unele lăcașuri. În toată lucrarea prezentăm situația existentă în momentul apariției acestei cărți și ne promitem să facem tot posibilul ca în eventualele ediții ulterioare să punem la zi informațiile utile”, spun autorii în introducerea ghidului.
Pregătirea pentru pelerinaj
Încă de la începutul lucrării, autorii oferă informații prețioase despre teritoriul Muntelui Athos, mănăstirile și schiturile din munte, chiliile, sihăstriile și colibele unde viețuiesc monahii care au ales calea mai aspră a nevoințelor, regulile după care sunt organizate așezămintele monahale, sărbători și limbile de comunicare. Ghidul continuă cu îndrumări privitoare la configurarea unui plan de călătorie în Muntele Athos. În această parte cititorii au posibilitatea să afle de la autori când este cea mai bună perioadă a anului pentru a face pelerinajul, cât de numeros trebuie să fie grupul de pelerini, care sunt obiectivele de vizitat cu prioritate și ce mijloace de transport pot fi folosite în Muntele Athos.
„O pregătire spirituală înainte de începerea pelerinajului în Sfântul Munte îl va ajuta pe credincioși să meargă în această călătorie importantă din viața lor cu sufletul mai curat și mai ușor și să înțeleagă mai bine locurile pe unde vor trece. Să nu uităm că, prin acest pelerinaj, pătrundem într-un loc sfânt, patronat de Sfânta Fecioară Maria și intrăm acolo în postura umană în care ne aflăm cu toții, aceea de păcătoși. Dacă această afirmație e greu de acceptat sau de înțeles puteți face un exercițiu simplu: recitiți cele zece porunci pe care Dumnezeu le-a scris pe tablele date apoi lui Moise și bifați în continuare pe cele pe care considerați că le respectați în totalitate sau într-o anumită măsură. Dacă ați considerat că respectați în întregime sau în mare măsură una dintre porunci mergeți mai departe și citiți un îndreptar de spovedanie «după cele 10 porunci» (sunt accesibile pe internet) și veți înțelege cu siguranță afirmația de mai sus”, arată autorii în capitolul dedicat pregătirii pelerinajului.
Tot în acest capitol cititorii vor afla ce tip de permis de intrare în Muntele Athos au posibilitate să obțină în funcție de pelerinajul lor, cum obțin acceptul de găzduire la mănăstiri sau schituri, datele de contact ale așezămintelor monahale, precum și recomandările privind celelalte formalități, bugetul necesar, bagaje, îmbrăcăminte și echipamentul de călătorie.
Ouranopolis
În partea a treia a ghidului autorii prezintă modalitățile de călătorie și rutele din România către Muntele Athos. De mare folos sunt orarele autobuzelor de pe ruta Tesalonic-Ouranopolis, informațiile pentru cei care doresc să ajungă în Grecia cu propriul automobil și multe alte lucruri legate de legislație și reguli de circulație în Bulgaria, Serbia și Grecia.
Autorii dedică un întreg capitol principalului punct de intrare în Muntele Athos, portul Ouranopolis, care este în sezonul estival și o mică stațiune turistică, unde călătorii au posibilitatea să-și petreacă timpul liber în diferite moduri, așa cum este prezentat în ghid.
„Istoria acestei stațiuni începe aproximativ în anul 300 î.Hr. când orașul Ouranopolis a fost fondat de Alexarhos, fratele regelui macedonean Casandru. Orașul antic nu a supraviețuit, posibile ruine ale acestuia fiind descoperite în mare de o echipă suedeză de cercetări subacvatice în anul 1954. În perioada bizantină, statul monastic al Sfântului Munte Athos includea și teritoriul pe care se află astăzi Ouranopolis, turnul construit la începutul secolului al XIV-lea ca dar al împăratului Andronikos II Paleologos fiind principala clădire a metocului Prosfarion ce aparținea Sfintei Mănăstiri Vatoped. Până în 1922, când statul grec a confiscat metocul în favoarea refugiaților de etnie greacă din Turcia, turnul a fost locuit de călugării care se nevoiau în metoc. Cătunul Prosfarion, rebotezat în 1946 Ouranopolis, a fost populat cu imigranți greci provenind din două zone: pescari din insulele Principilor de lângă Istanbul și agricultori din Cesareea, fiecare categorie exercitându-și ocupația în continuare în locul în care au fost strămutați”, prezintă autorii.
Următorul capitol al ghidului prezintă rutele de călătorie și mijloacele de transport spre și în interiorul Muntelui Athos. Nu lipsește orarul feribotului Agia Anna, al bărcii rapide Micra Agia Anna sau al microbuzelor din munte. Autorii oferă într-un alt capitol numeroase recomandări privind comportamentul, regulile de conduită, ținuta, salutul și alte aspecte ale pelerinajului.
Ghidul se încheie cu prezentarea mai multor hărți tipărite sau online ale Muntelui Athos, descrierea unor trasee, îndrumări pentru folosirea GPS-ului pe telefonul mobil inteligent în călătoriile pe jos sau cu mașina în interiorul Muntelui Athos, precum și o consistentă bibliografie referitoare la istoria, mănăstirile, pelerinajele și găzduirea la Muntele Athos.