Ghidul votantului la alegerile de duminică

Data: 06 Iunie 2024

Duminică, 9 iunie 2024, românii sunt chemați la prima rundă de alegeri organizate în acest an. Scrutinul de duminică este pentru alegerea celor 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European și pentru alegerea autorităților din localitate și din județ.

Votanții din țară vor primi 5 buletine: unul pentru alegerea europarlamentarilor, unul pentru consiliul local, unul pentru primar (uninominal, într-un tur), unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele de CJ (uninominal, într-un tur). În municipiul Bucureşti, alegătorii vor primi tot 5 buletine de vot pentru: alegerea europarlamentarilor, a primarului de sector (uninominal, într-un tur), a consiliului local de sector, a primarului general (uninominal, într-un tur) şi a consiliului general.

Pentru alegerea autorităților locale și județene, românii pot vota, pe baza cărții de identitate, doar în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, alegerile desfăşurându-se conform unei liste electorale actualizate de primari şi care îi cuprinde pe votanții din respectiva localitate. Pe site, orice cetățean poate afla, introducând CNP-ul și numele, secția de votare pe lista căreia se află.

Românii din diasporă nu pot vota pentru aleșii locali din țară, prin urmare vor primi câte un singur buletin de vot, cel pentru scrutinul european. În străinătate vor fi disponibile 915 secții de votare, cele mai multe în Italia (150), Spania (147), Marea Britanie (104). Alegătorii care se vor afla duminică în afara țării vor putea vota, pe baza unui document de identitate românesc valabil, în oricare dintre secţiile deschise în străinătate. Adresele acestora se găsesc pe site. (C. Z)