Graiul bănățean, pus în valoare la Caransebeș
Anul acesta este cel de-al 8-lea an de promovare și punere în valoare a graiului bănățean la Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”. Manifestarea culturală organizată de Episcopia Caransebeşului, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean şi cu Parohia Ohaba Mâtnic din Protopopiatul Caransebeş, adună an de an tineri de toate vârstele care interpretează cântece și rostesc poezii religioase şi laice în grai bănăţean. Evenimentul s-a desfășurat zilele trecute, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Manifestarea culturală a cuprins cântece și poezii religioase şi laice în grai bănăţean, rostite de către membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, precum şi de către elevi şi preşcolari îmbrăcaţi în straie populare din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Au recitat în grai bănățean și membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Preasfințitul Părinte Lucian le-a transmis celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și le-a oferit participanților diplome și daruri din partea Episcopiei Caransebeșului. „De opt ani Episcopia Caransebeșului are în șirul manifestărilor legate de credință și cultură și această manifestare prin care încercăm să-i apropiem pe oameni, și mai ales pe cei care sunt interesați de poezia dialectală, de poezia în grai bănățean. Încercăm, de asemenea, să păstrăm pe mai departe și să transmitem această comoară pe care am moștenit-o, poezia în grai bănățean. Să nu uităm că suntem locuitorii acestei zone, încărcată de istorie, de folclor, de cânt și poezie, și de aceea promovăm această poezie tinerilor noștri și îi încurajăm să ducă mai departe flacăra credinței și culturii, în special flacăra poeziei dialectale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Festivalul, care a avut ca scop conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor, a obiceiurilor și a portului popular din Banat, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi copii şi tineri, însoţiţi de părinţii lor, de preoţi, de profesori de literatură, de membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, de elevi şi studenţi teologi caransebeşeni, dar și de prezenţa unui număr mare de iubitori de folclor.