Grijă pentru trup și suflet la așezământul de la Techirghiol

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 18 Iulie 2015

La Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol funcţionează din anul 1999 Baza de odihnă şi tratament „Sfântul Pantelimon”, o subunitate a Centrului social-pastoral „Sfânta Maria”. Despre activităţile social-caritabile, de asistenţă medicală şi spirituală, precum şi pastoral-educative desfăşurate la acest centru, am discutat cu arhim. Cleopa Nistor, consilier patriarhal şi administratorul centrului din anul 2008.

Părinte arhimandrit, vorbiţi-ne despre începuturile acestui aşezământ monahal şi balnear de la Techirghiol.

Începuturile acestui aşezământ, ca locaş de tămăduire a trupului şi de slujire şi închinare a vieţii lui Dumnezeu, este în strânsă legătură cu lacul cu apă sărată şi cu nămolul tămăduitor extras din el, care fac din Techirghiol o staţiune balneară vestită. În anul 1928, cu binecuvântarea primului Patriarh al României, Miron Cristea, s-a cumpărat în această staţiune pe Bulevardul Mumuianu nr. 132 (actuala str. Ovidiu), de la Bartolomeu Lascăr din Bucureşti, o vilă cu 16 camere. Aici s-a înfiinţat un sanatoriu preoţesc pentru clerul din întreaga ţară, dar mai ales pentru cel din Arhiepiscopia Bucureştilor. Dotat cu mobilier şi lenjerie corespunzătoare, în scurt timp a fost deschis tuturor clericilor şi familiilor lor, care doreau să-şi trateze în această staţiune afecţiunile reumatice şi să se bucure de odihnă şi linişte. Trebuie menţionat faptul că sanatoriul nu deţinea o bază de tratament proprie, ci oferea doar spaţii de cazare, punând la dispoziţie şi o mică bucătărie. 

În anul 1932 acelaşi patriarh mai cumpără o vilă cu 6 camere şi dependinţe în vecinătatea de nord a celei existente de la Lazăr Piţigoi. Această clădire a fost demolată în 1936, obţinându-se astfel o curte generoasă. Tot atunci prima vilă cumpărată a fost transformată radical, prin adăugirea a șase noi încăperi la etaj.

Aşezământul propriu-zis a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, dar întotdeauna legate de dubla sa menire: sanatoriu, pe de o parte, şi locaş de închinăciune, pe de altă parte, astfel că în 1936 se vorbea despre Sanatoriul Preoţesc `Miron Cristea~ din Techirghiol. În anul 1937, într-una din încăperile sanatoriului, s-a improvizat un mic paraclis de rugăciune cu hramurile "Sfântul Pantelimon" şi "Sfântul Fanurie".

În anul 1939, la solicitarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, Sfântul Sinod în şedinţa sa din 20 octombrie, având şi încuviinţarea Episcopiei Constanţei, aprobă "înfiinţarea unui schit de călugăriţe pe lângă sanatoriul preoţesc de la Techirghiol, care va aparţine de Arhiepiscopia Bucureştilor, având caracter de stavropighie căreia îi va aparţine şi sanatoriul".

Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) construieşte noi clădiri şi iniţiază ample lucrări de renovare a clădirilor existente, achiziţionând noi terenuri. Astfel, în anul 1953 a demarat construirea unui cămin arhieresc cu parter şi etaj, pentru a "servi drept casă sanatorială pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe Române", precum stă scris în pisania de deasupra uşii de la intrare.

În anii 1965-1966, acelaşi patriarh iniţiază lucrări de renovare şi de extindere a sanatoriului preoţesc prin prelungirea şi supraetajarea acestuia (în prezent corpul A, aripa de sud), ridicând confortul camerelor de cazare şi adăugând terase cu arcade susţinute de stâlpi din stejar şi piatră cioplită, de Techirghiol. În anul 1975 începe construirea unei noi clădiri pentru cazare (în prezent corpul B, aripa de nord) identică cu cea dinspre sud, iar după terminarea acesteia cele două corpuri se unesc pe latura de est cu alt corp de clădire (astăzi corpul C, sala de mese), lucrările încheindu-se în anul 1977.

Când s-au înfiinţat Centrul social-pastoral „Sfânta Maria” şi Baza de odihnă şi tratament „Sfântul Pantelimon” şi ce proceduri se efectuează aici?

Sub conducerea maicii stareţe Semfora Gafton, în anii 1999-2000 se amenajează pentru prima dată, în incinta mănăstirii, la parterul corpului A, o bază de tratament balnear, sub ocrotirea Sfântului Pantelimon, desăvârşindu-se astfel, peste decenii, înţelesul cuvintelor Patriarhului Justinian rostite la sfinţirea bisericuţei şi instalarea primei stareţe: „Misiunea acestei mănăstiri este una dintre cele mai frumoase. Căci ce misiune poate fi mai frumoasă decât aceea de a ajuta pe semenul tău care suferă? Îngrijind de bolnavi, maicile acestei mănăstiri împlinesc porunca Mântuitorului, Care socoteşte vrednici de bucuriile raiului pe cei ce se îngrijesc de bolnavi”. 

Statuia Sfântului Pantelimon, ocrotitor al medicilor şi bolnavilor, sculptată în bronz de renumitul sculptor român Ion Jalea, a fost adusă de Patriarhul Justinian de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, unde zăcea în paragină în perioada anilor ’50. Dată fiind necesitatea organizării activităţii principalelor centre sociale, pastorale, culturale şi misionare ale Patriarhiei Române, începând cu data de 1 februarie 2008, din iniţiativa și cu binecuvântarea noului Patriarh al Bisericii noastre, Preafericitul Parinte Daniel, fosta „Casă de odihnă” a clerului de la Techirghiol a devenit Centrul so­cial-pastoral „Sfânta Maria”-Techirghiol, care este organizat ca subunitate a Patriarhiei Române, din cadrul Sectorului stavropighii patriarhale şi centre sociale, fără personalitate juridică, nonprofit, având statutul de stavropighie patriarhală.

Centrul desfăşoară diverse activităţi social-caritabile, de asistenţă medicală şi spirituală, în vederea sprijinirii persoanelor aflate în situaţii de dificultate din motive medicale, spirituale şi sociale şi serveşte drept casă de oaspeţi pentru invitaţii Patriarhiei Române, la diferite întruniri cu caracter naţional şi internaţional, precum şi ca bază de odihnă şi tratament pentru persoanele care au nevoie de efectele curative ale lacului Techirghiol, fără nici o discriminare. La baza de odihnă şi tratament se desfăşoară activităţi medicale pe bază de contracte cu diferite instituţii, sau contra cost, direct către pacienţi, respectivele venituri fiind utilizate pentru a susţine activitatea instituţiei, aceasta funcţionând pe principiul fundaţiilor bisericeşti, în conformitate cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.

Prin personal calificat se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală balneară, se dau consultaţii, se realizează internări în scop de tratament profilactic, curativ şi recuperator, precum şi educaţie medicală în următoarele specialităţi: reumatologie, neurologie, tulburări circulatorii, kinetoterapie şi afecţiuni ale aparatului respirator. Procedurile efectuate sunt: băi de nămol, băi sărate cu apa din lacul Techirghiol, băi galvanice, băi de plante, masaj, kinetoterapie, electroterapie, magnetoterapie şi laser. Principalele elemente folosite în tratarea pacienţilor sunt apa sărată şi nămolul sapropelic, extrase din lacul Techirghiol, foarte renumit pentru proprietăţile sale curative, atât în ţară, cât și în străinătate.

Există zone speciale în lacul Techirghiol de unde se extrage nămolul terapeutic, sau tot nămolul de pe fundul lacului este bun în tratarea bolilor reumatologice?

Lacul Techirghiol se află situat la 15 km SE de oraşul Constanţa şi are o suprafaţă de 1.169 ha şi o adâncime maximă de 9 m, iar nămolul sapropelic terapeutic, bun pentru tratament, ocupă numai 98,6 ha, adică circa 10% din totalul suprafeţei lacului. Există trei zone de exploatare în mijlocul lacului, grosimea stratului de nămol fiind între 60 cm şi 1 m, restul de 90% fiind neutilizabil, format din aluviuni, nisipuri şi scoici. Apa sărată ajunge în bază prin pompare directă din lac, iar nămolul se extrage din cele trei zone, cu o barcă specială, de către Sanatoriul Balnear de Stat, singurul care are licenţă de exploatare. Nămolul este produs în special de o serie de alge verzi Cladofora fracta şi de crustaceul Artemia salina, care se află din abundenţă în lac şi care, prin descompunere, formează stratul de nămol.

Ce îmbunătăţiri au avut loc în ultimii șapte ani, de când aţi fost numit administrator al centrului?

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am întreprins în ultimii ani mai multe lucrări de renovare şi modernizare a spaţiilor existente. Numeroasele solicitări au determinat extinderea programului de tratament de la 3 luni pe an la 10 luni pe an, ceea ce a impus modernizarea şi înnoirea tuturor spațiilor de cazare, ajungându-se la un număr de 130 de locuri, respectiv 70 camere duble şi simple, dotate cu grup sanitar propriu, frigider şi televizor, amenajate în cele două corpuri de clădiri A şi B existente încă din anul 1977. Pentru servirea mesei am amenajat şi înnoit cu mobilier şi aparatură de gătit nouă bucătăria şi sala de mese din corpul C, clădire care uneşte pe latura de est cele două corpuri de cazare. Astfel, totul este organizat unitar şi în aceeaşi incintă, facilitând accesul pacienţilor atât la tratament, cât şi la cazare şi masă. De asemenea, am amenajat şi o centrală termică nouă, care să facă faţă încălzirii tuturor spaţiilor de cazare şi tratament, precum şi pentru prepararea apei calde sărate, necesară efectuării curelor de tratament. 

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în septembrie 2011 s-a început construirea unei case de oaspeți, fiind terminată şi sfinţită în data de 11 iulie 2013. Casa a fost construită prin efortul financiar al Patriarhiei Române, ajutată fiind şi de unii ierarhi ortodocşi români, protopopi, stareţi, stareţe şi donatori mireni. Edificiul va fi folosit pentru şedinţe oficiale cu ierarhii, clericii şi reprezentanții autorităţilor, precum şi ca loc de odihnă şi tratament pentru invitaţii Patriarhiei care susţin activităţile Bisericii.

Ce proiecte v-aţi propus pentru următoarea perioadă?

Urmând exemplul înaintaşilor, odată cu înfiinţarea centrului, se urmăreşte extinderea proprietăţii şi cu alte terenuri din vecinătatea mănăstirii, astfel încât pentru diversificarea activităţilor centrului, să construim noi clădiri şi spaţii pentru întruniri, conferinţe, noi cabinete medicale şi spaţii de cazare. 

În vecinătatea casei de protocol despre care am amintit, încercăm să achiziționăm un teren pe care se va construi o clădire unitară, care va cuprinde o sală de conferinţe cu spaţiile aferente, un spaţiu de servire a mesei cu bucătărie proprie care să cuprindă şi o cantină socială, o patiserie şi spaţii noi de cazare, în total deservind aproximativ 100 de persoane. De asemenea, ne-am propus să construim o clădire nouă pentru completarea bazei de tratament existente, în care să amenajăm un bazin de înot pentru tratament cu apă sărată şi o serie de cabinete medicale pe care nu le deţinem în prezent, precum şi noi spaţii de cazare pentru clerici şi monahi. În acest scop, în data de 13 martie 2015 s-a cumpărat un teren în suprafaţă de 175 mp şi dorim să ne extindem prin cumpărarea a încă unui teren limitrof în suprafaţă de 126 mp. După toate aceste achiziţii de terenuri, suprafaţa totală obţinută din anul 2008 până în prezent va fi de 2.424 mp. Toate aceste iniţiative vin în sprijinul pacienţilor şi credincioşilor noştri care doresc să urmeze o cură de odihnă şi tratament în centrul nostru.

Care sunt serviciile oferite în prezent pacienţilor?

Pacienţii care ne solicită pot beneficia de următoarele servicii: baie sărată la cadă; baie de nămol la cadă; baie de plante fără bule; baie de plante cu bule (hidromasaj, aeromasaj); baie cu bule, fără plante (hidromasaj, aeromasaj); duș subacval; baie galvanică; ionogalvanizare; curent diadinamic; curent interferenţial; curent cu vacuum; curent trebart; ultrasunete; laser; unde scurte şi magnetodiaflux; masaj regional; kinetoterapie. Programul de tratament este de luni până vineri între orele 7:00 și 15:30, iar sâmbăta se oferă gratuit o baie cu apă sărată. Duminica şi în sărbătorile legale este închis. Se recomandă internarea în seara precedentă zilei de începere a tratamentului, pentru odihnă înaintea consultului medicului specialist.