Grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil de energie

Data: 08 Octombrie 2024

Ministerul Energiei a iniţiat redactarea unui Memorandum pentru definirea foarte clară a consumatorului vulnerabil, a anunţat ministrul de resort, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de specialitate. Demersul are loc în contextul în care mecanismul de compensare a prețurilor la energie va expira la 31 martie 2025, iar consumatorii casnici vulnerabili vor trebui protejați și după această dată.

„Noi am iniţiat un Memorandum, e pe ultima sută de metri cu avizarea. El adună la aceeaşi masă: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, ANAF, INS, Comisia de Prognoză, deci toţi cei implicaţi care ar putea să contribuie la definirea foarte clară a consumatorului vulnerabil, cel aflat în sărăcie energetică. Angajamentul Guvernului este că aceşti consumatori nu vor avea de suferit, nu le vor creşte facturile”, a menţionat săptămâna trecută Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Oficialul a subliniat că este optimist în ceea ce priveşte anul 2025, având în vedere ofertele anunțate de Hidroelectrica. „Uitându-mă pe ofertele pe care un furnizor care este în portofoliul Ministerului Energiei, Hidroelectrica, le face pentru următoarele 12 luni, vom constata că avem 0,78-0,80 lei kWh, deci o ofertă foarte competitivă. Dacă putem să menţinem acel 0,68 lei kWh, e greu de spus, dar numai adunând taxele şi tarifele de pe lanţ constatăm că e un nivel foarte ambiţios pe care România şi l-a setat”, a adăugat Burduja.

Potrivit președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, George Niculescu, instituția va face o campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, la 31 martie 2025. (C. Z.)