Grupuri de iniţiativă pentru tineret în Eparhia Alba Iuliei

Un articol de: Florin Croitoru - 16 Iunie 2015

La sfârşitul săptămânii trecute, la Alba Iulia s-a desfăşurat întâlnirea grupurilor de iniţiativă pentru tineret din cele zece protopopiate ale Eparhiei. În prima parte a zilei, grupurile şi-au prezentat rapoartele de activitate, apoi s-au desfăşurat atelierele de discuţii.

În vederea eficientizării misiunii Arhiepiscopiei Alba Iuliei în rândul tinerilor, la nivelul fiecărui protopopiat s-au constituit în anul 2014 grupuri de iniţiativă pentru tineret. Din aceste grupuri fac parte preoţi, profesori de religie şi profesori laici, consilieri educaţionali, reprezentanţi ai administraţiilor locale, socio-animatori şi tineri, coordonaţi de către părinţii protopopi. 

La un an de la constituire, evaluarea activităţii desfăşurate până acum s-a dovedit a fi binevenită şi utilă, în perspectiva îmbunătăţirii prezenţei lor în rândul tinerilor şi a colaborării viitoare între grupurile de iniţiativă, pe coordonate comune.

În prima parte a zilei, grupurile şi-au prezentat rapoartele de activitate. Cu elanul, dar şi cu dificultăţile oricărui început, membrii lor s-au implicat în numeroase activităţi, o parte comune - întâlniri municipale de tineret, seri de rugăciune la diferite biserici, seri duhovniceşti, concerte de colinde şi de pricesne -, dar şi activităţi specifice zonelor în care acţionează - conferinţe, mese rotunde, acţiuni de voluntariat, activităţi sportive şi artistice, excursii, ateliere de pictură, cursuri de muzică folk, programe sociale, spectacole caritabile etc.

A doua parte a întâlnirii s-a desfăşurat în cadrul atelierelor de discuţii, unde au fost dezbătute mai multe aspecte legate de dimensiunea actuală a activităţii grupurilor de iniţiativă şi de aşteptările tinerilor din judeţele Alba şi Mureş, de impactul acestor forme asociative asupra comunităţilor şi de problemele cu care se confruntă în teritoriu.

Întâlnirea grupurilor de iniţiativă pentru tineret din protopopiatele Eparhiei Alba Iuliei s-a dovedit a fi de bun augur, cu această ocazie stabilindu-se o formă comună de organizare la nivel local, prin care ele să se legitimeze în relaţie cu instituţiile locale - primării, şcoli şi parohii -, şi să-şi definească sfera de activitate atât la nivel comunitar, cât şi parohial.

A fost subliniată necesitatea formării de socio-animatori pentru tineret în fiecare protopopiat, cu ajutorul cărora preoţii să poată relaţiona mai bine cu tinerii din parohiile pe care le păstoresc, în vederea implementării unor programe pastoral-misionare noi.

În ultimii ani, misiunea cu tinerii s-a îmbunătăţit. Astfel, în prima parte a fiecărui an au loc întâlnirile municipale cu liceenii din cele zece protopopiate ale Eparhiei, în timpul verii se desfăşoară taberele de tineret, iar în ultima parte a anului se organizează un amplu eveniment - Întâlnirea Anuală a tinerilor -, la care participă, constant, aproximativ 1000 de tineri. De asemenea, la nivel local, s-a încercat mereu o structurare şi o diversificare a activităţilor cu copiii şi tinerii.