Hartă online a zonei verzi a Capitalei

Data: 01 Octombrie 2024

Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi online, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300, propusă de expertul olandez Cecil Konijnendijk, care spune că locuitorul unui oraș trebuie să vadă de la fereastră cel puțin trei arbori, să aibă în cartier cel puțin 30% din suprafață umbrită de copaci și un parc la cel puțin 300 de metri. Inițiatoarea proiectului, Diana Culescu, preşedinta Asociaţiei Peisagiştilor din România, a precizat că bucureştenii pot afla „scorul de calitate” al unei clădiri din Ca­pitală accesând harta la dianaculescu.ro.

Ea a explicat că, potrivit criteriilor 3-30-300, „fiecare persoană ar trebui să poată vedea cel puţin trei arbori atunci când se uită pe fereastră acasă, la serviciu sau la şcoală. (...) Este bine ca orice zonă a unui oraş să fie umbrită în proporţie de minimum 30% prin umbra arborilor maturi pentru a asigura un microclimat adecvat, pentru a creşte astfel calitatea mediului urban şi pentru a genera un cadru de viaţă sănătos şi plăcut. De asemenea, orice locuitor ar trebui să aibă un parc sau un spaţiu verde pentru destindere şi agrement la mai puţin de 300 de metri de casă; asta înseamnă să poţi ajunge acolo, mergând pe jos, în 5-10 minute”. Potrivit Dianei Culescu, harta are la bază colaborarea dintre RPR Birou de studii contemporane şi arh. urb. Mircea Munteanu (Metapolis) și datele furnizate de International Climate and Environmental Research Foundation. 

Peisagista subliniază că harta nu oferă soluţii, ci „furnizează date de bază pentru a fundamenta intervenţiile, proiectele şi politicile viitoare referitoare la dezvoltarea reţelei de spaţii verzi” urbane. (C. Z.)