„Henri Matisse - Triumful modernismului”

Un articol de: George Giurgiu - 22 August 2015

La Muzeul de Artă din Timişoara a avut loc, zilele trecute, vernisajul unei expoziţii internaţionale de excepţie, pe simeze fiind expuse 110 desene şi lucrări de grafică reunite sub titlul `Henri Matisse - Triumful modernismului”. Evenimentul se adaugă unui șir de expoziții interesante semnate de artiști consacrați precum Rembrandt, Salvador Dali sau Pablo Picasso.

Publicul timișorean iubitor de frumos și turiștii aflați în aceste zile în orașul de pe Bega sunt invitați să viziteze cea mai recentă expoziție vernisată la Muzeul de Artă din Timișoara, din Piața Unirii. Este vorba de o expoziție interna­ți­o­nală de calibru ce reunește peste 100 de lucrări de grafică și dese­ne, semnate de Henri Matisse (1869-1954), unul dintre cei mai importanți pictori și graficieni ai sfârșitului de secol al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cel care a deschis calea noii arte abstracte. Expoziția poate fi vizitată până la 20 septembrie, muzeul fiind deschis publicului de marți până duminică între orele 10:00 și 17:30.

`Unul dintre cei mai mari desenatori”

`Avem acum pe simeze câteva dintre cele mai frumoase desene realizate de Henri Matisse, unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX, şi pictor, şi sculptor, şi un mare grafician de la care au învăţat foarte mulţi artişti ai veacului trecut. O parte importantă a lucrărilor expuse pe simeze sunt litografii. Unele dintre ele sunt color. Ceea ce este interesant de urmărit, pe lângă temele foarte captivante pe care le avem în această expoziţie, sunt desenele. Este unul dintre marii desenatori pe care i-a avut omenirea. El face parte din galeria marilor artişti ai lumii din toate timpurile. Prin desenul lui vedem de ce este în stare un artist. Portretistica pe care o reprezintă Matisse ne fascinează tocmai prin faptul că în câteva linii el reuşeşte să deseneze un portret şi să şi transmită sentimentele şi mesajul prin intermediul portretului respectiv. Artiştii moderni nu reproduc (...) arta în chip realist, nu sunt nişte artişti aşa cum suntem obişnuiţi cu cei clasici, de secol XVIII-XIX, sau cu renascentiştii care reproduc realitatea. Ei sunt fascinaţi în primul rând să transmită un mesaj, o idee, prin intermediul unui desen sau al unei acuarele sau al unei picturi. Sunt artişti care desenează o mască, sau o uşă, sau un scaun pentru a transmite o idee, nu pentru a reproduce scaunul aşa cum este el, ci pentru a transmite o idee. Aceasta înseamnă să fii la bază şi un mare cititor, şi un artist cultivat din multe puncte de vedere”, a menționat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara. Toate lucrările provin din colecţia lui Thomas Emmerling, care este şi curator al expoziţiei. Preocupat permanent de educaţia publicului de toate vârstele în ceea ce priveşte cultura şi arta, directorul Muzeului de Artă din Timișoara promite şi alte expoziţii interesante, cu Picasso, Marc Chagal, Ernst Fuchs, în decursul anului viitor.