Hirotesie întru duhovnic la Catedrala Mitropolitană din Iași

Un articol de: Flavius Popa - 06 Feb 2022

La Catedrala Mitropolitană din Iași, în Duminica a 17-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Numeroși credincioși ieșeni, precum și pelerinii care au poposit în capitala Moldovei pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au participat duminică dimineață la slujba arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

După citirea pasajului evanghelic rânduit de Biserică, ierarhul a afirmat că omul trebuie să-și înnoiască credința prin împăr­tă­șirea cu Sfintele Taine:

„Pâinea pe care o dă Dumnezeu fiilor Săi și numai fiilor Săi este Trupul Său, este Sfânta Împăr­tă­șanie - aceasta ne descoperă Evanghelia de astăzi. Iar Domnul vrea ca noi să ne hrănim des cu această mâncare și băutură, căci El spune: «Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. [...] Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu». Aceasta este adevărata mâncare și adevărata băutură, care aduc adevărata cunoaștere și adevărata viață. Cel credincios în Domnul Hristos trebuie să-și înnoiască des credința și prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său; să o facă cu pregătire, cu luare aminte și să o facă pe cât de des poate. În con­știința Bisericii a fost accentuată tot timpul nevoia ca cei care participau la Liturghie să se îm­păr­tășească. Să avem un duhovnic, să ne îm­pă­rtășim ori de câte ori ne va pune înainte, să postim mier­curea, vinerea și să ținem toate posturile rânduite de Biserică, să ne pregătim pentru Sfânta Îm­păr­tă­șanie, cercetându-ne gândul și rugându-ne Domnului, și dorin­du-ne să fim luminați de El și să trăim în înțelegerea lui cea adevărată. Aceasta să o facem des”.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Nichifor Boto­șă­nea­nul l-a hirotesit întru duhovnic pe părintele Mădălin Constantin Gîlcă de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Șen­dreni, comuna Victoria, jude­țul Iași.