Hirotonie întru diacon la biserica din Maxenu, județul Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 29 Septembrie 2020

În Duminica a 18-a după Rusalii, 27 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în Parohia Maxenu din județul Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi.

„Prin faptul că a intrat într-o corabie pentru a le vorbi oamenilor, ca dintr-un amvon, Domnul Hristos ne învață că Biserica Sa, pe care «porțile iadului nu o vor birui» (Matei 16, 18), este cu adevărat corabia mântuirii tuturor celor care cred în El. Deși s-a confruntat cu multe și grele furtuni pe marea învolburată a lumii în care plutește, «bătrâna» și veșnic tânăra corabie a Bisericii îi va conduce pe cei statornici în dreapta credință la destinația eshatologică a călătoriei lor duhovnicești, respectiv în Împărăția cerurilor, deoarece la cârma ei Se află Însuși Hristos, Capul Bisericii, iar vâslașii care au trudit și trudesc pentru ca aceasta să-și îndeplinească menirea sunt cei doisprezece Sfinți Apostoli și urmașii lor, arhiereii jertfelnici și fideli poruncilor Mântuitorului, până la sfârșitul istoriei”, a subliniat chiriarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Georgian Balaban-Stanciu. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.