Hirotonie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 26 Feb 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhi­episcopală din Suceava înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, clerici ai Centrului eparhial Suceava, format din arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai mănăstirii care adăpos­tește moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, printre care arhim. Serafim Grigoraș, starețul așeză­mân­tului monahal.

Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu. La momentul rânduit, monahul Vasile Drăgan a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Putna.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a punctat faptul că cei care doresc să afle mai multe tâlcuiri la textul evanghelic lecturat duminică pot citi exegeza pe care o semnează pe site-ul Arhi­episcopiei, cuprinsă și în lucrarea sa „Parabolele - Nestemate ale învă­ță­turii lui Iisus”.

„Unele parabole erau adresate apostolilor, altele erau adresate cărturarilor și fariseilor, iar altele vizau poporul. Vorbirea în parabole în Orient era specifică. La noi e un fel de vorbire în doi peri, adică spui una, dar de fapt se înțelege cu totul altceva. Ele, într-adevăr, sunt nestemate ale învățăturii lui Iisus. Nu vă ascund faptul că de vreo doi ani, poate și mai bine, lucrez la o carte intitulată «Viața și învățăturile lui Iisus». Desigur, a scris și Farrar, a scris și Papini despre viața lui Iisus, numai că ei au scris-o dintr-o perspectivă laică; eu încerc să-I reconstitui viața pe baza Sfintei Scripturi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.