Hirotonii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Data: 25 Martie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. În cadrul liturgic au fost oficiate două hirotonii.

Credincioșii romașcani au avut bucuria de a se întâlni în comuniune de rugăciune cu Înaltprea­sfin­țitul Părinte Ioachim în Catedrala Arhiepiscopală din Roman cu prilejul participării la Sfânta Liturghie în prima duminică din Postul Mare. După citirea pericopei evanghelice, părintele consilier eparhial Ilarion Mâță a dat citire mesajului pastoral al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Oprea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Vlad Gabriel Țuțurlan a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al Ortodoxiei, care trebuie înțeleasă ca un mod de viață și nu ca o religie. 

Referindu-se la activitatea misionară a Bisericii și la îndemnul adresat de membrii Sfântului Sinod în cuvântul pastoral la Duminica Ortodoxiei, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim a readus în actualitate câteva dintre proiectele social-caritabile desfășu­rate în Eparhia Romanului și Bacăului în anul 2023, cu sprijinul financiar rezultat din colecta anuală organizată în prima duminică din Postul Mare: „Anul trecut, eparhia noastră a participat la Fondul Central Misionar cu suma de 70.000 de lei. În cele 24 de orga­nizații care funcționează cu binecuvântarea noastră, 90.000 de persoane aflate în situații de risc au fost sprijinite medical, edu­cațional și financiar, bătrâni aflați în dificul­tate, copii orfani și cu risc de abandon școlar, persoane cu deficiențe sau familii cu lipsuri materiale au fost beneficiarii ortopraxiei noastre organizată insti­tuțional de Centrul eparhial. Cea mai cunoscută organi­zație prin care este cunoscută eparhia noastră este Fundația «Episcop Melchisedec» în care funcționează o grădiniță și o școală, iar pentru viitor, cel mai însemnat proiect eparhial rămâne reabilitarea Spitalului «Precista Mare», pe care predecesorii noștri l-au ridicat”.