Hirotonii la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 20 Noiembrie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 19 noiembrie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, binecuvântându-i la final pe credincioșii care au participat la acest popas de rugăciune. 

Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Mitropolitul Olteniei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Emanuel Nicola pe seama bisericii de la Spitalul Municipal Calafat, ju­dețul Dolj, și întru diacon pe teologul Ionel Drugă, pe seama Parohiei Căciulatu, din Protoieria Craiova Nord, din județul Dolj. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Corneliu Dogaru a citit Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2023.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Luca, capitolul 12, versetele 16-21, numită Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. 

 „Această pericopă evanghelică poate fi folosită privind necesitatea credinciosului de a face fapte bune pentru a dobândi Împărăția cerurilor, adică de a se îmbogăți în Dumnezeu. Mântuitorul pune în comparație în această pildă pe cel bogat și pe cei care trebuie să se îngrijească de sufletul lor. Bo­gatului din pilda de astăzi i-a ro­dit țarina într-un mod cu totul ­ne­­­­o­bișnuit. Văzând atâta bogăție, și-a dorit să facă alte depozite mult mai mari și să adune toată roada. După con­versația bogatului cu sufletul său, Mântuitorul Hristos lasă să se audă și o consecință sau o judecată pe care Dumnezeu o stabi­leș­te pentru acela care a uitat de sufletul său. Pericopa evanghelică concluzionează că așa se întâmplă cu cel care nu și-a adunat bogăția sa pentru viața veșnică”, a spus ierarhul.