Hram de Sfinţii Martiri Năsăudeni, la Mănăstirea Bichigiu, Bistrița Năsăud

Data: 14 Noiembrie 2018

Luni, 12 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfinţilor Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu, județul Bistrița Năsăud, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu ocazia hramului.

Paraclisul așezămân­tului monahal este pus sub ocrotirea „Sfân­tului Atanasie Todoran”, originar din această localitate. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a evocat momentul petrecut în anul 1763, pe platoul de la Salva din Năsăud și le-a vorbit cre­dincioșilor despre importanța mărturisirii credinței prin fapte. De asemenea, ierarhul a arătat importanța misiunii în cadrul familiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a hirotonit pe tânărul teolog Daniel Olari întru diacon. La Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea de la Bichigiu au participat oficialități locale și județene, alături de credincioși veniți din tot cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Mănăstirea de călugări la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul şi au început demersurile pentru construirea bisericii mari, însă cinci ani mai târziu toate imobilele au fost mistuite de foc. Actuala obşte monahală, împreună cu stareţul ei, protosinghelul Ilie Cira, au ridicat noi clădiri. Sfinţii Martiri Năsăudeni pomeniți astăzi în Biserica Ortodoxă sunt un model de mărturie vie a credinței ortodoxe
Sfinții Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763, ca apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai drepturilor românilor transilvăneni, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.