Hram la așezământul monahal românesc din Budapesta

Data: 12 Ianuarie 2021

În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a slujit la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care și-a sărbătorit hramul. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele protosinghel David Pop, Superiorul Așezămân­tului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta; părintele protopop Marius Maghiaru și arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala ­E­pis­copală din Giula. Răspunsurile litur­gice au fost date de un grup de tineri ortodocși aflați la muncă în capitala Ungariei, iar la slujbă au participat cre­din­cioși de diferite vârste și oficialități, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre misiunea și rolul Sfântului Ioan Botezătorul, care a venit în această lume în condiții speciale, ca rod al îndelungatelor rugăciuni ale părinților săi, a trăit viața în aspră nevoință, în post și rugăciune și a arătat oamenilor că mai există și alte scopuri în viață, mai înalte decât cele pe care le urmăresc ei de obicei, cum a fost și dedicarea sa totală lui Dumnezeu și misiunii de a-L face cunoscut lumii pe Mesia Hristos.

Totodată, ierarhul și-a exprimat bucuria și mulțumirea pentru faptul că, de 12 ani, la Budapesta funcționează și un așezământ monahal românesc, pe lângă parohia românească.

La final, Preasfinția Sa, împreună cu soborul slujitor, a făcut sfințirea unei icoane mari cu Botezul Domnului.