Hram la Așezământul pentru copii orfani de la Dorolea, Bistriţa‑Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 27 Septembrie 2024

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, marți, 24 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Așezământul social pentru copii orfani „Sfântul Siluan Athonitul” de la Dorolea, județul Bistrița‑Năsăud.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Odihna, pacea și liniștea sufletului”. Pornind de la învățătura și îndemnul Sfântului Siluan Athonitul, ierarhul a explicat care sunt mijloacele prin care ne putem găsi odihna, pacea și liniștea sufletului într‑o lume în derivă și învrăjbită: să‑i iubim pe vrăjmași ca și pe prieteni și să‑I mulțumim lui Dumnezeu pentru necazuri la fel cum Îi mulțumim pentru bucurii. De asemenea, a vorbit și despre viața Sfântului Siluan Athonitul, arătând că după o pocăință mare s‑a învrednicit să‑L vadă pe Dumnezeu.

La finalul slujbei, protos. Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Rebra‑Parva, i‑a mulțumit ierarhului și tuturor celor care ajută la construirea așezământului.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii și, în special, în ctitorirea așezământului social, Părintele Mitropolit a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni primarului comunei Livezile, Traian Simionca, și viceprimarului Florin Griga. Macarie Moldovan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, constructorul Vasile Scurtu și Iustin Stejerean au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Melente Horoba a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.