Hram la Așezământul Românesc de la Ierusalim

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 08 Mai 2023

Biserica Așezământului Românesc de la Ierusalim și-a sărbătorit duminică, 7 mai, ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe, purtătorul de biruință, cinstit în această zi potrivit calendarului ierusalimitean. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Isihie, Mitropolit de Kapitoliada, delegatul Preafericitului Părinte Teofil al 3-lea, Patriarhul Ierusalimului.

Așa cum este tradiția, ierarhul a fost întâmpinat de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

„Conform calendarului locului, sărbătoarea se ține în data de 6 mai și, întrucât locația bisericii noastre se află într-un cartier special al evreilor ultrareligioși, regulile nu au permis organizarea hramului sâmbătă, dar cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Preafericitului Părinte Teofil al 3-lea, această slujbă festivă a fost săvârșită duminică, 7 mai, în pre­zen­ța Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Isihie. Au participat preoți de la Sfântul Mormânt, părinți slujitori de la Așe­ză­mintele Românești de la Ierusalim și Ierihon și grupuri de pelerini români însoțiți de preoții lor. Ne-am bucurat că în biserica românească din Ierusalim această sărbătoare a avut o strălucire deosebită, pentru că ne-am rugat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul nostru. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Isihie i-a binecuvântat pe pelerinii care au venit astăzi să se roage împreună cu noi. Ei sunt pelerini pe urmele lui Iisus și poposesc la principalele locuri de închinare, dar nu lipsește din itinerarul lor și biserica românească din Ierusalim”, a spus părintele arhi­mandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Isihie a transmis un mesaj de felicitare din partea Patriarhului Teofil al 3-lea al Ierusalimului. Părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie i-a oferit ierarhului o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.