Hram la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu
Credincioșii parohiilor arondate la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu au participat și în acest an în număr mare la hramul locașului de cult din ziua de 17 ianuarie. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
În soborul slujitor s-au aflat vicarul-eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului și slujitor al bisericii, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, ceilalți slujitori ai locașului de cult și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Coralei „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz. Mulți dintre credincioșii veniți la Sfânta Liturghie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final toți cei prezenți au ascultat cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurențiu. Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața și învățăturile Sfântului Antonie cel Mare, părintele monahismului răsăritean, un model de viețuire creștină pentru fiecare dintre noi.
„Prăznuim astăzi pe unul dintre marii sfinți cuvioși ai Bisericii noastre, pe Sfântul Antonie cel Mare. A fost numit așa nu pentru că era mare la statură, ci în virtuți și în nevoințele duhovnicești. Iată că biserica dumneavoastră l-a primit ca ocrotitor și în fiecare an prăznuim hramul, bucurându-ne de ocrotirea lui Dumnezeu prin mijlocirea acestui sfânt. Pe lângă mijlocirea făcută pentru noi și pentru care noi îi înălțăm rugăciuni cu ocazia acestei sărbători, el ne este pentru noi un învățător atât de puternic mai ales în războiul nevăzut pe care trebuie să-l ducem și pe care trebuie să-l avem de partea noastră, trebuie să avem biruință în războiul nevăzut cu puterile vrăjmașului, cu puterile demonice, cei care vin să ne ispitească și să ne abată de la calea cea dreaptă. (…) Sfântul Antonie cel Mare a trăit 105 ani și a fost atât de jertfelnic în întreaga sa viață încât este considerat unul dintre cei mai mari mărturisitori ai Mântuitorului Iisus Hristos, care ne ajută și pe noi să devenim mărturisitori. (…) De tânăr, la vârsta de 20 de ani, fiind în Biserică și auzind chemarea de a-L urma pe Hristos, care a avut mai multă rezonanță în inima lui decât a celorlalți, s-a hotărât să-L urmeze pe Hristos. Rămas fără părinți, s-a îngrijit ca sora sa să aibă cele de trebuință, partea sa de avere a împărțit-o săracilor și apoi s-a retras o vreme în post și rugăciune. Dacă ne-am gândi noi astăzi la o astfel de hotărâre, am spune că este o nebunie. Dar există și nebunie sfântă, cea pentru Hristos. A viețuit într-un oraș pustiu, a trăit într-un mormânt, apoi s-a retras în pustie pentru că acolo viața este legată direct de ceea de oferă Dumnezeu pentru viețuire”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al acestui locaș de cult. Alături de ierarh au fost pomeniți și preoții și ceilalți ctitori ai bisericii sibiene.
Cuvântul de mulțumire din partea preoților și credincioșilor de la această biserică adresat IPS Mitropolit Laurențiu a fost rostit de pr. Ilarie Benchea, care a subliniat încă o dată tradiția creată de ani de zile ca programul liturgic și pastoral-misionar al Părintelui Mitropolit din noul an să înceapă cu hramul acestei biserici simbol pentru comunitatea sibiană.
„După zeci de ani de zbucium s-a format această comunitate sub oblăduirea lui Dumnezeu și prin continua mijlocire a Sfântului Antoine cel Mare. Toți cei care sunteți acum aici la rugăciune și ați venit să-l cinstiți pe Sfântul Antonie, ați trecut mereu prin vremuri grele și v-ați zidit sufletul în zidurile capelei din spate și apoi ale bisericii noastre așa cum arată astăzi. De aceea, socotesc că astăzi ați venit să vă revedeți întru bucurie și rugăciune. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi cu multă lumină și multă binecuvântare. Mulțumim Înaltpreasfinției Sale pentru că încă o dată ne-a onorat cu prezența, rugăciunea și cuvântul de învățătură. De la Sfântul Antonie nu putem lua decât pildă de lumină, pildă de rugăciune, pildă de sfințenie, pildă de înțelepciune, așa că toți cei care pășim de fiecare dată în această biserică ne socotim niște privilegiați”, a spus pr. Ilarie Benchea.
O biserică simbol
Singura biserică din Sibiu închinată Sfântului Antonie cel Mare își are începuturile în capela amenajată într-o casă achiziționată în anul 1988 pe strada Nicolae Iorga din cartierul Hipodrom. Se împlinea visul de ani de zile al preoților și credincioșilor din acest cartier sibian de a avea un locaș de rugăciune în apropiere de casele lor, iar acest vis se îndeplinea cu ajutorul și influența în rândul autorităților de atunci de care se bucura Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al locașului de cult. După căderea regimului ateu comunist, preoții de atunci au pornit proiectul extinderii capelei. În 1995, la îndemnul Mitropolitului Antonie Plămădeală, au început lucrările de construcție care au durat până în anul 2000. În perioada 2000-2003, noul locaș de cult a fost pictat în tehnica „fresco” de Marian Verzan. Locașul de cult a fost sfințit în anul 2005 de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La târnosirea bisericii care oferea acum un spațiu liturgic generos pentru mulțimile de credincioși din cartier a participat și ctitorul ei, Mitropolitul Antonie Plămădeală, grav bolnav în acea perioadă.
În prezent, Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” este considerată un locaș de cult simbol pentru Sibiu, reprezentativă pentru comunitatea din Hipodrom, care s-a luptat ani la rând cu autoritățile comuniste pentru a ridica aici o casă a Domnului. Oamenii găsesc aici alinare sufletească și sprijin material prin implicarea preoților care slujesc la acest sfânt altar.