Hram la mănăstirea maramureşeană Oarţa de Sus
În ziua de prăznuire a Sfintei Muceniţe Maria Magdalena, 22 iulie, mănăstirea din localitatea maramureşeană Oarţa de Sus şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost urmată de un spectacol de muzică populară şi tradiţii. În altarul de vară recent construit de mănăstire a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a holdelor, după care sătenii, îmbrăcaţi în straie populare, au început seceratul grâului.
Anul acesta, comunitatea şi invitaţi din alte zone ale ţării au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi pe Preasfinţitul Macarie, Episcop al Europei de Nord.
Cei doi ierarhi, alături de călugării mănăstirii şi alţi preoţi veniţi din parohiile vecine, au oficiat Sfânta Liturghie şi au luat parte, la finalul slujbei, la serbarea câmpenească, ce a avut loc la marginea satului. În altarul de vară recent construit de mănăstire, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a holdelor, după care sătenii, îmbrăcaţi în straie populare, au început seceratul grâului. Manifestarea a continuat cu un spectacol de muzică populară şi tradiţii. Între evenimentele deosebite care au mai avut loc în această zi a fost sfinţirea unei troiţe amplasate la intrarea în mănăstire şi un Polihroniu rostit pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care şi-a serbat ziua de naştere.
Pe lângă mulţimea de credincioşi din zonă, la hramul mănăstirii de la Oarţa de Sus au luat parte şi membri ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, oficialităţi judeţene şi locale.
Aşezământul monahal de la Oarţa de Sus a fost înfiinţat acum trei ani. Ideea de a construi în zonă o mănăstire i-a aparţinut IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Obştea mănăstirii este formată din vieţuitori veniţi de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobţova“ din Alba Iulia. Localitatea Oarţa de Sus, satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, este atestată documentar în anul 1391, iar prima menţiune a unei biserici în zonă este din 1723.