Hram la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 07 Aprilie 2021

Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea a avut hram în Duminica a 3-a din Post, a Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a rostit un cuvânt de învăţătură.

Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea a fost înfiinţată în urmă cu 29 de ani în Duminica Sfintei Cruci.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Silviu Ciprian Fiter a fost hirotonit preot, primind și hirotesia de duhovnic, spre a sluji ca preot misionar la Protopopiatul Oradea. Teologul Claudiu Mircea Tabără a fost hirotonit diacon pentru biserica Parohiei Cuieșd, Protopopiatul Marghita. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a reamintit celor prezenţi de biruința Crucii Domnului în istoria nea­mului românesc.

Sâmbătă, 3 aprilie, Preasfinţia Sa a săvârșit la Catedrala Episcopală din Oradea slujba Parastasului pentru slujitorii bisericești care au purtat de grijă sufletelor credincioşilor de-a lungul istoriei. Alături de ierarh s-au rugat și membrii Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei, protopopii celor patru protoierii și soborul slujitor al noii Catedrale Episcopale. Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a arătat, la final, că au fost pomeniţi toți episcopii care au păstorit la Oradea, de la reactivarea episcopiei, patriarhii României, mitropoliții Ardealului şi Clujului, alături de alţi ierarhi.