Hram la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” - Oarţa de Sus, Maramureș

Un articol de: Ziarul Lumina - 24 Iulie 2017

Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus, județul Maramureș, a avut hram sâmbătă, 22 iulie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus, județul Maramureș, au participat numeroși credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, iar din sobor au făcut parte Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox al Europei de Nord, stareți și duhovnici ai mai multor mănăstiri, protopopi, preoți și diaconi.

IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre lucrarea scrisă de teologul Paul Evodkimov intitulată „Femeia și salvarea”.  Ierarhul a amintit că în perioada comunistă în spațiul sovietic multe biserici au fost închise, iar predarea religiei a fost interzisă în școli. În România, la fel, în perioada comunistă, religia nu a mai putut fi predată în școli. În aceste condiții, amintind lucrarea lui Evdokimov, IPS Mitropolit Andrei a spus: „Femeia a salvat lumea. Care femeie? Mama și bunica. Pentru că mama și bunica au fost cateheți, au învățat pe copiii lor rugăciunile, i-au dus la biserică și au transmis făclia credinței pe mai departe. Zicea Paul Evdokimov, cine a salvat credința în Rusia, cine a salvat credința în celelalte țări ortodoxe comuniste? Femeia a salvat lumea de la pieire: mama și bunica”.  Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi ai Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, iar un grup de femei din zona Codrului au cântat pricesne. La hram au participat și oficialități din cadrul județelor Maramureș și Bistrița Năsăud.

IPS Mitropolit Andrei este prezent în fiecare an la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus, satul său natal. Locașul de cult a fost înființat în anul 2012, prin purtarea de grijă a IPS Mitropolit Andrei. Obştea de călugări este condusă de stareţul ierom. Pimen Vasile, venit de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobţova” din Alba Iulia. Oarţa de Sus este un sat atestat documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din 1723.