Hram, procesiune și cerc pastoral-misionar la Parohia Joia Mare

Un articol de: Ziarul Lumina - 19 Octombrie 2017

Sfârșitul săptămânii trecute a constituit pentru micuța parohie de pe malul Crișului Alb prilej de mare sărbătoare, odată cu prăznuirea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea bisericii parohiale. Oaspetele special al praznicului a fost părintele arhimandrit Teofan Mada, vicar administrativ al arhiepiscopiei. Acesta a rostit cuvântul de învățătură, transmițând binecuvântarea și dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei.

Sărbătoarea a continuat în după-amiaza zilei de sâmbătă când, cu ocazia hramului din acest an omagial dedicat de Sfântul Sinod cinstirii sfintelor icoane, a fost adusă în biserica satului o copie a Icoanei Maicii Domnului Vimatarissa, din Sfântul Munte Athos. Icoana Maicii Domnului a fost purtată în procesiune de la un capăt la celălalt al satului și așezată la loc de cinste în biserică. Nota de solemnitate a momentului a fost dată de fanfara din Almaș. A urmat apoi o agapă la Căminul cultural, la care au luat parte toți preoții și credincioșii, după care, într-o atmosferă pascală, s-a săvârșit în biserică slujba Icoanei, împletită cu cântările Învierii specifice duminicii. De remarcat că ziua de prăznuire a Icoanei Vimatarissa este Marțea Luminată.
Bucuria praznicului a continuat duminică, odată cu săvâr­șirea Dumnezeiștii Liturghii, la ora obișnuită. Sărbătoarea a fost împodobită de cântările la strană, la toate slujbele din cele trei zile, ale grupului de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschinul” din Cluj-Napoca, format din douăzeci de tineri și tinere conduși de domnul profesor Sorin Albu, și ale altor psalți din ținu­tul Aradului.
Hramul s-a încheiat cu întrunirea Cercului pastoral-misionar Buteni, de la ora 16:00. În cadrul acestuia s-a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului și a Parastasului, la care au fost pomeniți, cum se obișnuiește de hram, ctitorii și enoriașii trecuți la Domnul.

Cuvântul de învăță­tură l-a rostit părintele Vasile Coșeri de la Parohia Paulian. Părintele paroh a adresat în încheiere mulțumiri oaspeților și tuturor celor care s-au ostenit în aceste zile binecuvântate. (Pr. Daniel Pavel)