Hram şi cerc pastoral la Parohia Nemţişor

Un articol de: Pr. Constantin Cristian Andron - 30 Octombrie 2017

Zilele de 25 şi 26 octombrie au fost momente de bucurie duhovnicească în Parohia Nemţişor. Comunitatea parohială şi-a cinstit al doilea ocrotitor, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Manifestările au debutat miercuri seară, pe 25 octombrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de slujba Acatistului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Soborul a fost format din părinţi arondaţi Cercului pastoral „Sfântul Nicolae“, alcătuit din slujitori din comunele Vânători şi Pipirig, dar şi din invitaţi ai părintelui paroh. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. Teoctist Caia, fostul paroh de la Nemţişor, care a prezentat momente pilduitoare din viaţa Sfântului prăznuit. A urmat o masă rotundă, în cadrul căreia pr. Pintilie Dumitru - preşedintele cercului şi preot la Parohia Boboieşti - a scos în evidenţă calităţile mărturisitorilor din închisorile comuniste, punând accent pe credinţa şi virtuţile acestora, care astăzi sunt diluate într-o societate consumistă.

A doua zi s-a oficiat Sfânta Liturghie solemnă sub protia părintelui arhimandrit Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, în cadrul căreia s-au pomenit eroii, martirii neamului şi ctitorii bisericii din satul Nemţişor. Explicarea Evangheliei a fost rostită de părintele stareţ Hariton, care a făcut o paralelă între mărturia Sfântului Dimitrie şi mărturisitorii din temniţele comuniste, dezvoltând sentimentul iertării şi a dragostei faţă de semeni şi Dumnezeu. Răspunsurile la strană au fost date de corul Parohiei Nemţişor, dirijat de teologul Nicolae Axentioi.

La final, părintele protopop al Protoieriei Târgu Neamţ şi paroh al Parohiei Nemţişor,  pr. Nicolae Axentioi, le-a mulţumit tuturor celor care au răspuns invitaţiei, prezentând istoricul celui de-al doilea hram al comunităţii pe care o păstopreşte, care se sărbătoreşte din anul 1971, odată cu sfinţirea bisericii de către PS Irineu Suceveanul, în timpul pr. prof. Vasile Ignătescu. Hramul principal dat de ctitori este „Adormirea Maicii Domnului“. La eveniment a participat şi Dan Andruşcă, deputat în Parlamentul României şi fiu al satului Nemţişor.