Hramul a două mănăstiri oltene
Praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul va fi cinstit mâine, 24 iunie, în mai multe biserici de mir şi mănăstiri din Mitropolia Olteniei.
Între acestea se numără şi Mănăstirea Icoana din judeţul Gorj. Aşezată în zona de nord a Arhiepiscopiei Craiovei, la poalele muntelui Parâng, mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1996 la iniţiativa Comitetului de binefacere „Icoana” din Bucureşti, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte, terenul fiind provenit din moştenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu. Viaţa monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de construcţie a chiliilor în vara anului 1997. Apoi a fost adusă şi biserica din lemn căreia i s-a dat hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar în anul 1998 a început ridicarea bisericii celei mari.
Şi Mănăstirea Stănişoara din judeţul Vâlcea se pregăteşte pentru prăznuirea de mâine. Aşezământul monahal de călugări, închinat Sfântului Gheorghe şi Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, este aşezat la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic. Din punct de vedere istoric, primul locaş de închinare a fost ridicat din lemn de ctitorii Meletie, Neofit şi Isaia, sihaştri veniţi pe aceste locuri de la Mănăstirea Cozia. În 1747, Gheorghe Clucerul, împreună cu alţi boieri din Piteşti, a zidit aici o biserică, care a fost ulterior pustiită şi incendiată de turci. Actuala biserică este ridicată din piatră şi poartă hramul 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. A fost construită între anii 1903 şi 1908, sub ctitoria Episcopului Gherasim Timuş, stareţ fiind Nicodim Manu. Tot aici, în anul 1937 se construieşte biserica-paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie şase arhierei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La acea vreme, în incinta mănăstirii se găsea o casă de odihnă cu aproape 100 de locuri.