Hramul Adormirii Maicii Domnului

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 17 August 2016

Mii și mii de pelerini au cinstit-o pe Maica Domnului Iisus Hristos, participând la procesiunile și slujbele oficiate la numeroase locașuri de cult monahale puse sub ocrotirea praznicului Adormirii Maicii Domnului. Credincioșii și-au arătat, ca în fiecare an, evlavia față de Sfânta Fecioară Maria, venind din toată țara la sărbătoarea din Transilvania.

La praznicul Adormirii Maicii Domnului din acest an, mulţimi de pelerini din întreaga ţară şi din Ardeal au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la slujbele religioase oficiate la hramul istoricului așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș. Sărbătoarea hramului a început cu o seară înainte de praznic, când s-a oficiat slujba Vecerniei și s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, iar credincioşii au primit binecuvântare şi har de la soborul slujitor.

În ziua de hram, așa cum este tradiția, Înaltpreasfinţitul Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba sfințirii apei la izvorul din curtea mănăstirii. Alături de ierarh s-au aflat Preasfinţitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi numeroşi preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi ierarhi şi soborul de preoți și diaconi la altarul de vară din pădurea apropiată de mănăstire.

„Înconjuraţi de o mare mulţime de credincioşi, am slujit împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Ilarion şi cu o mulţime de preoţi la hramul sfintei mănăstiri de la Sâmbăta de Sus. Credincioşilor noştri le-am oferit apa sfinţită în această zi de mare sărbătoare. I-am binecuvântat pe toţi credincioşii care au venit într-un număr impresionant de mare, i-am binecuvântat pe toţi cei care poartă numele Sfintei Fecioare Maria şi i-am îndemnat să respecte, să preţuiască şi mai ales să se bucure de cele trei însuşiri ale Maicii Preacurate marcate pe diademele de pe icoana sa, ca Născătoare de Dumnezeu, ca Pururea Fecioară şi mai cinstită decât îngerii şi decât toţi sfinţii”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Pelerinii veniți din întreaga țară s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor şi ocrotire cerească. La final, așa cum este tradiția, a fost oficiată slujba Sfântului Maslu, iar credincioșii au fost unși cu untdelemn sfințit.

Hram la Nicula, județul Cluj

Cele trei zile de praznic al Mănăstirii de la Nicula au culminat în 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Și în acest an au trecut pragul mănăstirii mii de credincioși din toate colțurile tării, întrucât hramul de aici este unul dintre cele mai cunoscute și așteptate pelerinaje din țară. În dimineața zilei de 15 august, pe altarul de vară al mănăstirii, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie avându-l alături pe Preasfințitul Ignatie, Episcopul Vicar al Spaniei și Portugaliei. Răspunsurile au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica”, condus de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Credincioșii au fost îndemnați de Înaltprea­sfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, să se roage Maicii Domnului pentru viitorul creștin al Europei și al lumii. Ierarhul a făcut o radiografie a situației actuale din lume: „Observăm că atentatele teroriste și războaiele sunt atât de prezente în zilele noastre. Chiar dacă noi românii avem pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste și războaie. Mai ales în Orientul Mijlociu și în Asia, creștinii sunt ținta expulzărilor și masacrelor. Bisericile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. Sunt încălcate drepturile fundamentale ale oamenilor”.

IPS Mitropolit Andrei a subliniat faptul că suferințele își au obârșia în păcat, iar salvarea constă în apropierea de Dumnezeu și o viață spirituală normală. „Odată cu pierderea credinței, lumea întreagă se destabilizează. Constantinopolul a căzut abia după ce prima dată s-a prăbușit credința bizantinilor care nu mai apelau la ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului”. O altă cauză a căderii Bizanțului a fost lipsa de reacție a lumii creștine, întocmai ca azi, a arătat ierarhul: „Atentatele teroriste, războaiele, pun în pericol tocmai identitatea spirituală a oamenilor, de aceea după cele două războaie mondiale, expresie a păcatelor oamenilor, oamenii și-au propus să salveze Europa, cea cu obârșie creștină”. IPS Mitropolit Andrei a arătat că Europa modernă a fost pusă sub oblăduirea Maicii Domnului: „Religia creștină propovăduită de apostoli, este religia Europei. Azi nu se mai fac referiri la rădăcini, dar nu se poate să nu ne gândim la căderea istorică a Constantinopolului și trebuie să oprim căderea Europei! Este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atât de multe războaie și atentate”.

„Noi, aici, la Nicula o implorăm pe Maica Domnului să păzească neamul binecredincios. Chiar și războiul dintre noi, este tot urmare a păcatului. Omul ajuns rob al păcatului este egoist, individualist și iubitor de sine. Ar vrea să posede totul pentru sine și se umple de invidie pe succesul aproapelui. Dacă nu îl iubim pe fratele nostru, nu îl putem iubi nici pe Dumnezeu. Din nefericire, dragostea creștină este tot mai rară, lăsând loc indiferentismului și materialismului. Voluntariatul creștin este tot mai rar. Fericirea de a dărui îi caracterizează pe oamenii duhov­nicești și nobili”, a arătat IPS Mitropolit Andrei. Ierahul a atras atenția și asupra corupției, egoismului și dorința de putere, ce caracterizează societatea de astăzi: „Oamenii neduhovnicești se ceartă pentru orice, mai ales pentru bunuri și putere. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă, dar nu e așa. Corupția e un flagel greu de eradicat! Trăim într-o societate dezbinată și fracturată de păcat, chiar și în România. Cine ne poate salva? Domnul Hristos și Maica Domnului!”.

Hram la Sânmartinul de Câmpie, Mureș

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea de la Sânmartinul de Câmpie, protopopiatul Târgu-Mureș, pri­mește, an de an, mii de credin­cioși care îi trec pragul pentru a mulțumi Născătoarei de Dumnezeu pentru rugăciunile ei de mijlocire aduse la tronul Preasfintei Treimi.

Cu acest prilej, Înaltprea­sfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la hramul acestei vetre monahale din inima Transilvaniei. În cadrul slujbei, la momentul potrivit, diaconul Petru Uilean a fost hirotonit preot pe seama credin­cioșilor din Parohia Chiheru de Jos, Protopopiatul Reghin.

Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Izbuc

Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, este cinstită de poporul roman, iar această evlavie față de Maica Domnului s-a arătat și în acest an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Izbuc, un simbol al spiritualității ortodoxe de pe meleagurile bihorene, cu prilejul hramului străvechiului așezământ monahal. La sărbătoarea hramului a fost prezent Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei. Aproximativ 15.000 de pelerini din Bihor, Arad, Timiș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Alba, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Brașov, Sibiu, Dolj, Ilfov și alte colțuri ale țării au călcat pragul Mănăstirii Izbuc. Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii, cu oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către PS Episcop Sofronie al Oradiei, urmată de Utrenie și Prohodul Maicii Domnului, apoi procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul tămăduitor Izbuc, şi a continuat cu Taina Sfântului Maslu și dezlegări, precum şi Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Episcop Sofronie, împreună cu un sobor de 38 de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la Liturghie au fost date de către corul „Solemnis” de la Biserica „Nașterea Domnului” din Satu Mare, dirijat de prof. Maria Chiș. Au fost prezenți și au încântat cu pricesnele cântate și interpreți de muzică populară din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, Dănilă Filipoi și Daniel Rațiu, precum și prof. Viorica Rogozan împreună cu credincioase din corul Parohiei Șanț. Au luat parte la sărbătoare și numeroase oficialități locale, județene și centrale.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Chiriarhul Oradiei a subliniat rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc și cinstirea mare de care se bucură Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la români, încă din cele mai vechi timpuri. Ierarhul a adresat urări de ani mulți și binecuvântați tuturor credincioaselor și credin­cioșilor care poartă numele Preasfintei Fecioare Maria. La final, arhimandritul Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, a adresat cuvânt de mulțumire ierarhului pentru prezența la hramul mănăstirii, pentru dragostea și grija arătată așezământului monahal, ofici­alităților, preoților și credin­cioșilor veniți să ia parte la sărbătoare.

Pe parcursul celor două zile, credincioșii veniți în pelerinaj au avut posibilitatea să se închine, într-un spațiu special amenajat, la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la icoana Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de Părintele Arsenie Boca, la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la moaștele altor sfinți. De asemenea, cei prezenți au luat apă de la izvorul tămăduitor aflat în incinta mănăstirii. La încheierea praznicului, obștea monahală a invitat pe toți cei prezenți la agapa frățească.

Hramul Mănăstirii Izvorul Mureșului

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Izvorul Mureșu­lui, din județul Harghita, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul sărbătoririi hramului. La invitația Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, la hramul mănăstirii harghitene a participat și Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Din soborul de arhierei adunați în comuniune euharistică a mai făcut parte și Preasfinţitul Emilian Loviș­teanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Manifestările liturgice prilejuite de sărbătorirea hramului Mănăstirii Izvorul Mureșului au debutat în ajun, cu săvârșirea a slujbei Vecerniei cu Litie, urmată de slujba Prohodului Maicii Domnului și a procesiunii tradiționale în jurul bisericii mănăstirii.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul procesiunii, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre „rolul deosebit pe care îl are în mântuirea neamului omenesc Maica Domnului, cea care prin jertfa sa iubitoare și prin smerenie s-a făcut părtașă venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Cel care a biruit păcatul și moartea prin Jertfa Sa de pe Cruce și Învierea din morți”.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de către soborul de arhierei avându-l în frunte pe PS Episcop Andrei alături de un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii de credincioși venită să ia parte la bucuria prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Emilian Lovișteanul le-a vorbit celor prezenți despre praznic, „când Biserica noastră dreptmăritoare cinstește Adormirea Maicii Domnului, cea prin a cărei misiune ni s-a dat nouă oamenilor bucuria Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Prăznuim adormirea sfinților datorită faptului că, prin mutarea lor la cele cerești, dobândesc cununa sfințe­niei și harul Duhului Sfânt, sfinții devenind chivernisitori ai darurilor celor cerești și rugători pentru noi, oamenii, în fața Tronului Ceresc”. La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei le-a mulțumit ierarhilor prezenți pentru bucuria coliturghisirii și tuturor participanților la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Izvorul Mureșului” din județul Harghita.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Rus, Sălaj

La praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, Protopopiatul Jibou, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mânăstirea „Sfânta Maria – Rus” a fost gazda a mii de credincioși, atât din împrejurimi, cât și din alte localități mai îndepărtate, pentru a-și găsi li­niștea sufletească și pentru a cere în rugăciune ajutorul Fecioarei Maria. Cu ocazia sărbătoririi hramului, poiana mănăstirii a fost însuflețită de atmosfera de sărbătoare.

Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară situat în poiana din vecinătatea așezământului monahal, înconjurat fiind de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Comuna Rus este situată în partea nord-estică a județului Sălaj, pe Valea Someșului, la o distanță de 34 de kilometri de orașul Dej, 60 de kilometri de orașul Baia Mare și 70 de kilometri de orașul Zalău, mănăstirea fiind așezată chiar pe una din terasele din dreapta So­meșului, cu acces din șoseaua națională, în partea de hotar numită Răfeni. Mănăstirea „Sfânta Maria-Rus” a fost ctitorită din temelie, începând din anul 1997, sub coordonarea stareței Maria Terheșiu. În urmă cu șapte ani, a fost sfințită și piatra de temelie pentru biserica de zid, biserică ale cărei lucrări de ridicare au fost finalizate, locașul de cult urmând a primi cât mai curând și podoaba picturii. În prezent, în cadrul mănăstirii, este duhovnic părintele Alexandru Tiță.

Hramul Mănăstirii Rohia, Maramureș

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe altarul de vară al Mănăstirii Rohia, cu ocazia hramului. La Sfânta Liturghie a asistat şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Mra­mureșului și Sătmarului, care, la cei 95 de ani împliniţi, a dorit să se afle în mijlocul credincioşilor veniţi la hramul Mănăstirii Rohia, unde a fost numit stareţ la 25 iunie 1944. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor impresionant de stareţi de mănăstiri şi monahi, preoţi și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi teologi din Ţara Lăpuşului, Baia Mare şi Cluj-Napoca, iar la priceasnă a cântat Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş. În mulţimea credincioşilor s-au aflat oaspeți de seamă și credincioși din satele dimprejur şi din toată țara, precum și numeroase oficialități. O parte dintre credincioși a venit în procesiune din Parohia Săcel I, condusă de parohul Dumitru Iuga. Prin aceasta a fost dat un exemplu de cinstire a Maicii Domnului așa cum erau procesiunile tradiţionale care ajungeau la Rohia din satele Lăpuşului şi Chioarului. În prezent, în Episcopie a rămas doar tradiţia procesiunilor de la Mănăstirea Moisei.

În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Justinian a spus: „Maica Domnului nu a murit, Ea a adormit. Nu sărbătorim moartea Maicii Domnului, ci Adormirea Maicii Domnului, pentru că Maica Domnului, spre deosebire de toate celelalte femei, nu a gustat din paharul morţii. Fiul Ei, Domnul nostru Iisus Hristos, n-a părăsit-o pe Mama Lui nici când S-a Înălţat la Cer, nici când a Adormit. Cei ce nu cinstesc pe Maica Domnului săvârşesc o fărădelege neiertată de Dumnezeu. A nu cinsti pe mama ta e cel mai mare păcat”.

PS Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre viaţa Maicii Domnului, așa cum este prezentată în troparul sărbătorii: „De Adormirea Maicii Domnului toată omenirea creştină este în sărbătoare, a spus PS Iustin Sigheteanul. Ea a fost cinstită încă din timpul vieţii. Noi o supracinstim pentru că e mai mare decât toţi sfinţii”. PS Iustin Sigheteanul a vorbit, apoi despre ceea ce spune Sfântul Efrem Sirul despre Maica Domnului, despre reprezentarea Maicii Domnului în icoana Deisis, despre cântecele adresate Maicii Domnului de către creştini de-a lungul timpului, pentru ca apoi, să le spună miilor de credincioşilor despre sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. „La Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos Mântuitorul a venit cu tot Cerul după El, ca să Îi întoarcă dragostea pe care I-a dat-o Mama Sa”, a arătat ierarhul.

La a 90-a aniversare de la data ţinerii primului hram, la Mănăstirea Rohia au fost prezenți: fostul ministru al lucrărilor publice şi amenajării teritoriului, prof. Nicolae Noica, cel care a fost primul ctitor al noii biserici a mănăstirii, acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca, oaspeți cărora PS Iustin Sigheteanul le-a oferit „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Eparhiei. De asemenea, au fost oferite plachete aniversare, cu ocazia celor 90 de ani de la târnosirea bisericii vechi a mănăstirii.