Hramul Așezământului Românesc de la Ierusalim

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 08 Mai 2018

Biserica Așezământului Românesc de la Ierusalim, al Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și-a serbat duminică, 6 mai, ocrotitorul. Sfântul Mare Muce­nic Gheorghe a fost sărbătorit conform calenda­rului ierusalimitean, iar Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Mitropolit de Elenopolis, înconjurat de un ales sobor de slujitori.

În Duminica a 5-a după Sfintele Paști, a Sa­ma­rinencei, în calendarul de la Ierusalim a fost pome­nit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biru­ință. Această sărbătoare este hramul principal al bisericii Reprezen­tanței Patriarhiei Ro­mâne din Ierusalim. Mai multe detalii despre sărbă­toarea de hram a oferit pentru TRINITAS TV arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Ro­mâne la Locurile Sfinte: „Cu acest prilej, a fost delegat de Patriarhul Ierusalimului să celebreze Sfânta Liturghie Mitropolitul Ioa­chim de Eleno­polis, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit în biserica româ­nească din Ierusa­lim. Au fost prezenți și numeroși pelerini din România. Din partea Ambasadei Ro­mâ­niei în statul Israel a fost prezent la această sărbătoare Excelența Sa, domnul consul Traian Pleș­can. Am avut, de asemenea, bucuria de a asculta răspun­surile liturgice oferite de membri ai Grupului psaltic «Tronos» al Ca­tedralei Patriarhale din Bucu­rești, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă, care, cu binecuvântarea Preafe­ri­citului Părinte Patriarh Daniel, au sosit în Țara Sfântă pentru a înfrumuseța sărbătoa­rea hramului bisericii Repre­zen­tanței Patriarhiei Ro­mâ­ne de la Ierusalim”.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc un schimb de daruri între reprezentanții celor două Biserici Ortodoxe surori. „Mitropolitul Ioachim a transmis mesajul de felicitare din partea Patriarhului Teofil al Ierusalimului și a binecuvântat credincioșii pre­zenți. De asemenea, a oferit bisericii noastre o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheor­ghe. Din partea bisericii noastre, i-am oferit Înalt­prea­sfinției Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului, pictată în România, mul­țu­mind în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toată dragostea cu care pelerinii români sunt primiți la Locurile Sfinte”, a spus arhim. Teofil Anăstăsoaie.