Hramul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia

Data: 19 Ianuarie 2018

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia, unde este paroh Simion Todoran, profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la hramul bisericii.

Cu prilejul hramului bisericii, IPS Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Vorbindu-le numeroșilor credin­cioși despre modelul spiritual pe care îl oferă Sfântul Antonie cel Mare, ierarhul a spus: „Privind la Sfântul Antonie, care era înconjurat în nimbul luminii necreate, şi înţelegând cum a putut el să biruie legile firii şi să vadă până departe în timp şi spaţiu, înţelegem în acelaşi timp că făptura omenească nu este numai trup format din carne şi oase, ci este şi duh sau suflet, pe care Sfântul Grigorie Teologul îl defineşte «părticică dumnezeiască». Şi de aceea poate să ajungă la mari performanţe, când harul lui Dumnezeu îl umple pe om. «Dacă veţi crede în Mine - a zis Iisus - lucruri mai mari decât Mine veţi face». Omul nu este creat să trăiască veşnic pe pământ. Aici vieţuieşte un timp, şi viaţa pământească nu este altceva decât un pridvor al Împărăţiei Cerurilor. Dar între viaţa aceasta şi casa Tatălui din ceruri, se cere din partea noastră alergare, osteneală, luptă şi jertfă, şi această jertfă pentru dobândirea cununilor cereşti, a trofeelor veşnice, presupune valorificarea timpului, atât de preţios, şi înmulţirea talanţilor”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Locaş construit în secolul al XVIII-lea

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia, păstorită de către pr. prof. univ. dr. Simion Todoran, a fost înfiinţată la începutul anilor 1990. Dorinţa de a avea o biserică necesita un efort financiar deosebit pentru parohie, astfel că a fost strămutată aici o biserică de lemn, construită în secolul al XVIII-lea într-o localitate din Munţii Apuseni.

Singurul lăcaş de cult din municipiu care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare a fost construit în secolul al XVIII-lea, în satul Brăzeşti din Munţii Apuseni şi a fost mutat la Alba Iulia din comuna Sartăş, judeţul Alba, în toamna din 1991, când a fost dezasamblată piesă cu piesă şi refăcută, începând cu martie 1992, urmând ca în luna iulie din acelaşi an să fie terminată.
Biserica est închinată Învierii Domnului şi Cuviosului Părinte Antonie cel Mare. După mutare, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în această biserică în noaptea de Paşti din 1992. Sfinţirea bisericii strămutate în vechea cetate românească a avut loc la 16 august 1992. După refacerea picturii şi lucrările de înnoire ale lăcaşului de cult, în 23 februarie 2000, s-a oficiat slujba resfinţirii. În curtea bisericii cartierului Cetate din Alba Iulia se află şi o clădire, în care este amenajat un muzeu al parohiei.