Hramul Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 02 Decembrie 2020

Singura biserică din municipiul Buzău închinată Sfântului Apostol Andrei și-a sărbătorit luni, 30 noiembrie 2020, ocrotitorul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor format din părinți consilieri eparhiali, protoierei și slujitorii locașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinția Sa a vorbit despre viața și lucrarea misionară a Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul țării noastre: „Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește după cuviință pe cel dintâi ucenic chemat la apostolat de Mântuitorul Iisus Hristos, pe Sfântul Apostol Andrei, care, prin rânduiala și binecuvântarea lui Dumnezeu, a devenit și părintele spiritual al poporului român, pe lângă alte popoare, cărora le-a predicat Evanghelia Împărăției cerurilor. În data de 30 noiembrie a fiecărui an, cre­dincioșii români de pretutindeni își îndreaptă pașii spre sfintele locașuri, pentru a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei și pentru a-i mulțumi că a poposit și pe meleagurile țării noastre, împărtășind harul Prea­sfântului Duh strămoșilor noștri convertiți la dreapta credință”.

Un moment important în cadrul Sfintei Liturghii l-a constituit hirotonia întru preot a arhidiaconului Adrian Papuc, secretarul Protoieriei Focșani II, pe seama Parohiei Flo­rești, Protoieria Focșani I.

Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei ­Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.