Hramul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Oarța de Sus, Maramureș

Un articol de: Arhid. Dan Văscu - 11 Mai 2021

În Duminica a 2-a după Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în satul natal, Oarța de Sus, Maramureș, la hramul bisericii parohiale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarh la Altarul de vară al bisericii parohiale, ocrotită de Sfântul Apostol Toma. După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre bucuriile sfinte. Ierarhul a mulțumit, cu acest prilej, inginerului Mircea Lețiu, pentru că a făcut posibil ca și în acest an Sfânta Lumină de la Ierusalim să ajungă, de la București, și în Transilvania.

La final, preotul paroh Vlad Dumitru a mulțumit ierarhului pentru grija pe care o poartă comunității și bisericii din satul natal. Pentru sprijinul acordat parohiei, primarul comunei Oarța de Jos a primit, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, Diploma de aleasa cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sfântul Ierarh Nectarie”, condus de teologul Vlad Coste.

Prima atestare documentară a bisericii din Oarţa de Sus este din 1723, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Noua biserică, închinată Sfântului Apostol Toma, a fost construită între anii 1971 şi 1975, iar în anul 1976 a fost pictată. A fost sfințită la 1 mai 1976, în Duminica Sfântului Apostol Toma, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.