Hramul Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 14 Aprilie 2018

Catedrala copiilor din Buzău și-a sărbătorit joi, 12 aprilie 2018, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Sava. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: pr. Ionuț-Radu Vintilă și pr. Marian Gegea, consilieri eparhiali; pr. Constantin Călin, protoiereu al Protopopiatului Buzău I; pr. Ionuț-Cristian Vuță, parohul Catedralei „Sfântul Mucenic Sava”, pr. Mihail Milea și pr. Aurelian Damian - slujitori ai locașului de cult, precum și alți clerici invitați. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, care a fost martirizat în data de 12 aprilie 372.

„Este o mare bucurie să știm că un martir, care L-a mărturisit pe Hristos cu prețul vieții pe acest pământ, avea să ajungă în Capadocia și să fie cinstit de Sfântul Vasile cel Mare. Pentru noi, creștinii din această zonă, a-l avea ca ocrotitor pe Sfântul Sava constituie un privilegiu pe care ni l-a făcut Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Construită la inițiativa părintelui Mihail Milea, Catedrala „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău a fost sfințită în data de 11 octombrie 2015, de către Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu ierarhi, preoți și diaconi, primind al doilea hram „Sfinții Martiri Brâncoveni”.