Hramul Mănăstirii Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui

Un articol de: Marin Tudorică - 10 Septembrie 2010

Credincioşii din judeţul Vaslui au fost prezenţi, miercuri, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului la hramul Mănăstirii Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor.

În fiecare an, Mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului" - Alexandru Vlahuţă reprezintă loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi care vin să participe la hramul acestei obşti monahale. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Corneliu, alături de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. După momentul împărtăşirii clericilor, Preasfinţia Sa a rostit un ziditor cuvânt de învăţătură privitor la semnificaţiile acestei sărbători şi a explicat celor prezenţi importanţa acestei perioade liturgice, marcată de începutul noului an bisericesc, în care prima sărbătoare este închinată Naşterii Maicii Domnului.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a săvârşit hirotonia întru ierodiacon a monahului Iacob Ungureanu, vieţuitor al acestui aşezământ monahal. La final, Preasfinţitul Părinte Corneliu a săvârşit slujba de instalare a noului stareţ al acestei mănăstiri, în persoana ieromonahului Zaharia Curteanu. Tot cu acest prilej, noul stareţ al acestei mănăstiri a fost hirotesit protosinghel, ca urmare a aprobării date de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. După slujba de instalare şi hirotesie, Preasfinţitul Părinte Corneliu a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa stareţului în viaţa unei obşti monahale, accentuând responsabilitatea duhovnicească, dar şi cea administrativă pe care trebuie să o îndeplinească un stareţ. În continuare, Părintele Episcop a prezentat aşteptările sale legate de persoana noului stareţ, a felicitat obştea pentru toate lucrările realizate şi a mulţumit părintelui protosinghel Hristodulos Popa, fostul stareţ al mănăstirii, pentru eforturile depuse în cei nouă ani de când s-a înfiinţat această mănăstire. Protosinghelul Zaharia Curteanu, stareţul mănăstirii, a mulţumit ierarhului pentru prezenţă, pentru bucuria oferită numeroşilor credincioşi prezenţi prin slujirea Sfintei Liturghii, adresând Preasfinţiei Sale urări de viaţă îndelungată, sănătate şi realizări în slujirea acestei străvechi eparhii. Totodată, a mulţumit pentru încrederea acordată prin numirea sa ca stareţ al acestei mănăstiri, asigurându-l de toată ascultarea şi de faptul că va depune toate eforturile pentru finalizarea lucrărilor în desfăşurare şi bunul mers al acestei mănăstiri. În după-amiaza aceleiaşi zile, Preasfinţia Sa a efectuat vizite canonice la mănăstirile Bogdăniţa şi Floreşti din cadrul Protopopiatului Bârlad.

Biserica "Naşterea Maicii Domnului", unică în ţară

Mănăstirea Alexandru Vlahuţă are o obşte de 17 vieţuitori, fiind una dintre cele mari mănăstiri de călugări din cuprinsul Episcopiei Huşilor. A fost ridicată pe un deal care străjuieşte satul cu acelaşi nume şi are ca hram praznicul Naşterii Maicii Domnului. Lucrările de construcţie a acestei mănăstiri au început în anul 2001, atunci când o fiică a satului Alexandru Vlahuţă, Rodica Colomei, a donat pământul pe care se află acum complexul monahal. Piatra de temelie a fost pusă în luna mai a anului 2002, în Duminica Tomii, de către PS Corneliu, pe atunci Arhiereu-Vicar al Eparhiei Huşilor. Pe 7 septembrie 2003 a fost sfinţit paraclisul cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae" şi corpul de chilii, iar în anul 2006 au început lucrările de construcţie a bisericii mari, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", care s-au finalizat într-un timp record. În prezent, biserica mare este pictată integral în exterior doar cu sfinţi români, fiind unică în ţară, iar în interior lucrările de pictură sunt în plină desfăşurare.