Hramul mănăstirii bistriţene „Sfântul Ierarh Spiridon” - Strâmba

Data: 14 Decembrie 2017

La hramul Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” - Strâmba, judeţul Bistriţ-Năsăud, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpresfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a fost înconjurat de un sobor de peste 40 de preoți şi diaconi. Cu această ocazie, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învă­ță­tură, în care a subliniat virtuțile Sfântului Spiridon, în mod special simplitatea și smerenia sa: „Moaştele lui au devenit izvor făcător de minuni, la care alergau toţi credincioşii, cu necazurile lor, cu bolile lor, cu greutăţile lor. Moaştele au fost aşezate în biserica din Corfu şi sunt pelerini care merg şi astăzi la moaştele Sfântului Spiridon. Noi îl sărbătorim aici la Strâmba pentru că este ocrotitorul acestei mănăstiri şi învăţăm multe din viaţa lui, dar astăzi nu uităm să subliniem că a fost om ceresc şi înger pământesc. Măicuţele noastre de aici, în general călugării, atunci când intră în cinul monahal, participă la această slujbă înălţătoare, îmbrăcarea îngerescului chip, adică ei anticipă întrucâtva ceea ce noi cu toţii vom deveni atunci când Domnul Iisus Hristos se va întoarce şi ne va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Şi atunci, aşa cum spune Sfânta Scriptură, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu din Ceruri”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul „Athanatos” al bisericii militare din Bistrița, iar credincioși, în număr mare, au fost împărtășiți în cadrul slujbei cu Sfintele Taine. La slujbă au luat parte oficialități militare și civile şi un număr mare de credincioși.

IPS Mitropolit Andrei a oferit colonelului Ioan Olah, comandantul Batalionului 405 Logistic al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, unul dintre ctitorii locaşului de cult, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, și alți doi binefăcători au primit din partea IPS Mitropolit Andrei diplome de aleasă cinstire, fiind principalii donatori ai celor trei noi clopote sfințite cu ocazia hramului, după Sfânta Liturghie, de către ierarh. Clopotele au fost instalate într-o clopotniță din piatră ridicată anul acesta.

Mănăstirea „Sfântul Spiridon” Strâmba, situată pe versantul munților Bârgăului, a fost înfiinţată în 1999, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la dorința credincioșilor din zonă. O credincioasă și-a donat casa și două hectare de pământ pentru această mănăstire. Noua biserică de zid cu hramul „Tuturor Sfinților” este pictată în tehnica „frescă” și pregătită pentru sfințire. Obștea mănăstirii este formată din opt viețuitoare, împreună cu stareța Epiharia Brumă, iar părintele duhovnic al obştii este protosinghelul Paisie Pașcu.