Hramul mănăstirii clujene de la Ciucea

Un articol de: Grigore Sâmboan - 11 Septembrie 2015

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului" de la Ciucea, judeţul Cluj. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la hram să-și cinstească părinții și bunicii.

Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de 30 de preoți și diaconi, a oficiat miercuri, 9 septembrie, Sfânta Liturghie la mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului" de la Ciucea. Din sobor a făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru.

Slujba, la care au luat parte sute de credincioși, a avut loc pe un altar de vară, special amenajat în curtea așezământului monahal cu această ocazie. Pe viitor se doreşte ridicarea unui altar de vară permanent, care să poarte hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana", pomeniți pe 9 septembrie în calendarul ortodox.

IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la hramul mănăstirii Ciucea să-și cinstească părinții și bunicii. În cuvântul de învățătură, ierarhul a dat câteva exemple negative, cum sunt tratați cei în vârstă în prezent.

„Bunicii și mamele noastre au o mare importanță în devenirea noastră, în viața noastră spirituală. Din nefericire, într-o lume secularizată și în care nu întotdeauna oamenii trăiesc cu evlavie, nici față de bunici și de părinți evlavia nu mai este atât de puternică", a spus ierarhul.

Mănăstirea de maici de la Ciucea, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului", este ctitoria poetului Octavian Goga și a fost înfiinţată în anul 1939, la un an după trecerea acestuia la cele veșnice. A funcționat până în 1945, după care a fost închisă de regimul comunist. Așezământul monahal a fost reînființat în 1994. Stareță este maica Inocenția Filip, iar duhovnic este părintele Ioan Gânscă. Mănăstirea Ciucea are în incintă o biserică de lemn adusă de Veturia Goga, soţia poetului Octavian Goga, în 1939 din localitatea sălăjeană Gălpâia. Biserica a fost construită în anul 1575 şi avea hramul „Adormirea Maicii Domnului".