Hramul Mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare

Un articol de: Darius Echim - 04 Iulie 2023

Preasfințitul Părinte Benedict Bistri­țea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, județul Cluj, cu prilejul hramului, duminică, 2 iulie. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Nevoia de rânduială”, amintind şi virtuțile Sfântului Ștefan cel Mare, care a pus rânduială în viața sa și a fost un vrednic ostaș al lui Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud. La finalul slujbei, părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în prezența oficialităților militare și civile, precum și a nume­roși credincioși, printre care s-a aflat și academicianul Marius Porumb.

Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, cu hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie ștefaniană, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, fiind pusă și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, primind al doilea hram. Așeză­mântul monahal a primit în administrare și biserica monument istoric din localitatea Vad. Aici a existat o mănăstire încă din secolul XV, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.