Hramul Mănăstirii Dobrești
În Duminica a 21-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dobrești, alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit la schitul de maici „Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad.
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Credincioşi din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a lua parte la slujbele religioase oficiate de obştea condusă de protos. Matei Buliga, stareţul aşezământului, şi pentru a se închina la veşmântul sfintei, primit ca binecuvântare din partea Părintelui Patriarh Daniel. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții protopopi de la Lugoj și Făget, preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate aşezământului monahal din localitatea Dobreşti, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Cuvântul de învăţătură a fost adresat credincioşilor prezenţi la praznic de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a subliniat modelul de aleasă vieţuire al Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a întregii ţări. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a evidențiat lucrarea lui Dumnezeu și a Cuvioasei Parascheva în ridicarea mănăstirii de la Dobrești.
„Și ridicarea acestei mănăstiri este o minune a lui Dumnezeu și a Maicii noastre Parascheva, care și ea din cer, lacrimă cu lacrimă, a udat piatra de temelie și iată ce poate să rodească o stâncă binecuvântată de Dumnezeu!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de sfinţire a prinoaselor şi Panihida mică întru pomenirea părinţilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Stela și Alexie. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nicolae”, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Mănăstirii Dobreşti
Mănăstirea Dobreşti a luat fiinţă în 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti. În semn de evlavie şi preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aducerea aminte de locurile natale, Părintele Patriarh Daniel a oferit în dar, odată cu înfiinţarea Mănăstirii Dobreşti, veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Locul pe care se construieşte biserica a fost sfinţit la 23 octombrie 2005. Lucrările de construcţie la mănăstire continuă şi, în acest moment, biserica mare a aşezământului este finalizată, lucrările de pictură fiind în desfășurare. Corpul de chilii destinat obştii şi pelerinilor este în curs de edificare, finalizându-se acoperișul, iar în acest moment se tencuiește interiorul și exteriorul ansamblului monahal.
Hramul schitului din Bodrogu Vechi
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, duminică, 14 octombrie 2018, chiriarhul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a schitului de maici „Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul unuia dintre hramuri. Din sobor au făcut parte: protos. Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, pr. Dorin Ștefan şi pr. Cosmin Iordăchescu de la Parohia Nicolae Bălcescu.
La sfânta slujbă au participat obștea de maici, condusă de maica stareță Teodora Opriș, și numeroși credincioși veniți din toată vecinătatea pentru a o sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt locaș de rugăciune.
Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a fost intitulat „Pământul roditor” (cf. Gal. 2; Luca 8) despre pământul cel bun în care Dumnezeu, sub chipul semănătorului, seamănă cuvântul Său, adică sâmburele învățăturii adevărate, plin de viață, care rodește îmbelșugat prin credincioșia față de Creator, continuând lucrarea sfântă prin faptele bune, găsește pilduirea în viața sfinților zilei, între care strălucește Cuvioasa Maică Parascheva, împlinitoarea rugilor fiilor Bisericii noastre. „Sinaxarul este grăitor și pentru mijlocirea ei în folosul bisericilor ortodoxe naționale ca și a unității creștine, întăritoare pentru cea a întregii lumi. Prăznuirea Sfintei Parascheva s-a potrivit și cu cea a părinților participanți la Sinodul al VII-lea Ecumenic, încă mai mult arată această realitate întrucât reprezintă predicarea cuvântului adevărului în numele Mântuitorului”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit pe preotul Cosmin-Mihai Iordăchescu întru duhovnic, urmând a fi instalat preot în Parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova.
Pelerinii prezenți au avut posibilitatea să cinstească unul dintre veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, donaţie a Mitropoliei Moldovei din vremea când era păstorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mitropolit, și așezat în această mănăstire la loc de cinste.
La finalul slujbei, preacuviosul părinte Iustin Popovici, în numele maicii starețe, monahia Teodora Opriș, al viețuitoarelor acestei mănăstiri, al soborului slujitor și al numărului mare de pelerini, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria de a sluji în acest schit cu prilejul hramului și pentru cuvântul de învățătură adresat celor prezenți. Totodată, părintele Iustin a amintit realizările deosebite care s-au făcut în acest loc prin purtarea de grijă a chiriarhului arădean, încă de când a înființat schitul și până la momentul târnosirii noii biserici, în anul 2014.