Hramul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” - Piatra Scrisă

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 01 Iulie 2024

În prima duminică după Pogo­râ­rea Sfântului Duh, 30 iunie, denumită și „a Tuturor Sfinților”, așe­zământul monahal de la Ar­meniș, județul Caraș-Severin, și-a sărbătorit hramul. La mănăstirea de la Piatra Scrisă și-au îndreptat pașii un număr mare de cre­din­cioși, veniți din Episcopia Caranse­beșului, dar și din alte regiuni ale țării, pentru a se alătura obștii monahale, în ziua hramului.

În Altarul de vară al așezămân­tului monahal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­be­șului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caranse­be­șu­lui.

Pelerinii au avut posibilitatea să se închine la moaștele a doi sfinți taumaturgi: ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse de la Schitul Feneș; și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Schitul din Caransebeș - metoc episcopal.

„I-am îndemnat astăzi pe toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să calce pe urmele sfinților, să fie și ei sfinți. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă zicând: «Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este». Să călcăm și noi pe urmele sfinților, să ne rugăm neîncetat așa cum sfinții s-au rugat neîncetat și intens, să îmbrățișăm și noi jertfa, sacrificiul, fie că este vorba de jertfa supremă, așa cum s-au sacrificat martirii, mucenicii, mărturisitorii pentru Evanghelia lui Hristos, fie că este vorba de osteneală duhovnicească și nevoință ascetică”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caranse­beșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.