Hramul Mănăstirii Eikosifinissa din Grecia

Un articol de: Ioan Bușagă - 20 August 2016

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Pavlos, Mitropolitul de Drama, şi cu binecu­vân­tarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a par­ti­cipat la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”-Eikosifinissa din Grecia.

La sărbătoarea hramului mănăstirii grecești, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, Mitropolitul de Drama şi chiriarhul locului, au coliturghisit Preasfințitul Părinte Episcop Siluan şi Preasfințitul Părinte Nectarie de Antidon, reprezentantul Patriarhiei de Ierusalim la Constantinopol, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De asemenea, în soborul de slujitori au fost clerici din Mitropolia de Drama şi alte mitropolii învecinate, din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” și de la Chilia „Sfântul Pantelimon” a Mănăstirii Cutlumuș din Muntele Athos. Dată fiind slujirea interortodoxă, răspunsurile liturgice au fost date bilingv, în limbile română și greacă, de grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane din Drama și de Grupul psaltic „Byzantion” din Iași, invitat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos.

Câteva mii de credincioşi au participat la sfintele slujbe, începând din ajunul hramului, duminică, 14 august, când Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Prea­sfin­țitul Părinte Episcop Siluan în biserica centrală a Mănăstirii Eikosifinissa, iar seara a săvârşit slujba de Priveghere pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

„În ziua hramului, după săvârşirea Sfintei Liturghii, a avut loc o procesiune cu sfânta icoană a Maicii Domnului nefăcută de mână, care este odorul cel mai de preț al acestei mănăstiri și care atrage neîncetat pelerini, de-a lungul anului, la sărbătoarea hramului, la Nașterea Maicii Domnului și la Înălțarea Sfintei Cruci, când, de fiecare dată, icoana este scoasă în procesiune până la un loc special amenajat la intrarea în mănăstire, și apoi se face și slujba Aghesmei. La finalul programului liturgic al zilei, icoana a fost adusă din nou în biserică, în procesiune, fiind purtată de monahi și preoți peste capetele mai multor mii de credincioși, care așteaptă cu multă bucurie acest moment, arătându-și și în felul acesta dragostea și evlavia față de Maica Domnului”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan.