Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 01 Mai 2023

Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, și-a cinstit duminică, 30 aprilie, în mod deosebit hramul închinat Duminicii Mironosițelor. La Sfânta Liturghie, la care au participat mii de pelerini din întreaga țară, a slujit un sobor format din opt ierarhi.

Anul acesta, cei prezenți la sărbătoarea așezământului monahal s-au putut închina și la cinstitul cap al Sfântului Apostol Toma, adus din insula Patmos - Grecia, și la un fragment din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitros, Katerini și Platamonas din Grecia, împreună cu Preasfin­țitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Prea­sfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, și Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Gheorghios a subliniat că femeile mironosițe au dat dovadă de dragoste pentru Hristos atunci când au mers la mormânt cu intenția de a-I unge Trupul: „Duminica Miro­nosițelor ne amintește de Domnul nostru Iisus Hristos și de conștientizarea prietenilor Lui de a împlini față de El ceea ce îi îndeamnă dragostea și credința lor. Îndeosebi, acest lucru l-au simțit Sfintele Femei Mironosițe, care de îndată ce s-a încheiat ziua nelucrătoare a sabatului au mers la mormânt să ungă Trupul lui Iisus”.

La final, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a vorbit despre cinstirea de care Sfânta Cuvioasă Maria Magdalena se bucură la Mănăstirea Pantocrator. „Sfânta Mironosiță Maria Magdalena a avut privilegiul nu numai de a afla cea dintâi vestea Învierii Mântuitorului, ci și privilegiul de a fi ctitoră și începătoare a acestei mănăstiri, care de la început a fost așezată sub ocrotirea sfintei, când s-a zidit și paraclisul mănăstirii în cinstea ei. Am înțeles că sfânta și-a dorit să fie cinstită în acest loc pentru că puțin mai târziu ne-am învrednicit să primim și să păstrăm ca pe un odor de mare preț, să cinstim în această mănăstire un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Mai târziu, a fost ctitorită biserica mare a așezământului, care a fost închinată  Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, dar și tuturor mironosițelor. Astfel, sărbătoarea de astăzi este atât a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, dar și a tuturor celorlalte mironosițe”, a reliefat Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, după cum a transmis TRINITAS TV.