Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus

Un articol de: Darius Echim - 24 Iulie 2023

Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, Mara­mureș, satul natal al Înaltprea­sfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și-a sărbătorit hramul sâmbătă, 22 iulie, în ziua de pomenire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii.

La Altarul de vară al așe­ză­mântului monahal, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt­prea­sfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Prea­sfin­țitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului. 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Femei misionare”, vorbind despre importanța misiunii femeilor creștine la nivelul societăţii, familiei şi Bisericii, pornind de la modelul femeilor miro­nosițe, în special al Sfintei Mirono­sițe Maria Magdalena. De asemenea, ierarhul și-a exprimat bucuria de a participa și în acest an la hramul mănăstirii. 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Cluj-Napoca. La finalul sfintei slujbe, Înalt­prea­sfinția Sa l-a instalat pe noul stareț al mănăstirii, ieromonahul Efrem Gogea.

Din încredințarea Prea­sfinți­tului Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a citit decizia de numire a ieromonahului Efrem Gogea în demnitatea de stareț al așeză­mân­tului monahal. La rândul său, părintele stareț Efrem Gogea, în calitate de gazdă, a mulțumit ierarhilor, preoților slujitori, precum și credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena. Pentru implicarea activă în viața Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat secretarului Primăriei Oarța de Jos, Ilie Chiș, Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Slujba a fost săvârșită în pre­zența oficialităților locale, jude­țene și centrale, precum și a nu­me­roși credin­cioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Mănăstirea „Sfânta Maria Mag­dalena” din Oarța de Sus, aflată la granița cu trei județe - Mara­mureș, Satu Mare și Sălaj -, a fost înfiin­țată în anul 2012, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.