Hramul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”-Dâncu, judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 28 Iulie 2022

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, 27 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Dâncu, județul Cluj, cu prilejul hramului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii. IPS Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Mărturisirea Domnului Hristos în vremurile noastre”, în care a amintit şi de exemplul vieții Sfântului Pantelimon. La final, starețul mănăstirii, pr. Cleopa Dobocan, a mulțumit ierarhului pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă față de comunitatea din Dâncu. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să se roage Sfântului Pantelimon, atât pentru tămăduirea bolilor trupești, cât și pentru necazurile și greutățile sufletești.

Mănăstirea a fost înființată în anul 2014, la inițiativa IPS Mitropolit Andrei. Slujbele se săvârşesc într-o bisericuță de lemn cu hramul „Învierea Domnului”, ce datează din anul 1750. Lăcașul de cult a fost strămutat aici în 1862 din Valea Drăganului și adăpostește o colecție de icoane pe lemn, mare parte realizate de Nechita Zugravu. În prezent se lucrează la ridicarea complexului monahal, unde va fi amenajat și un paraclis cu hramul „Sfântul Pantelimon”.