Buna Vestire, hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului

Un articol de: Darius Echim - 25 Martie 2022

La praznicul Bunei Vestiri, vineri, 25 martie, a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În această zi s-au împlinit şi 11 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit.

La sărbătoarea Bunei Vestiri, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișa­nei și Maramureșului, devenită ulterior, din anul 2012, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. După moartea sa, în anul 2011, la 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La Catedrala Mitropolitană clujeană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Prea­sfin­țitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacu­lui și Clujului, și, Prea­sfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Mara­mureșului și Sătmarului.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit despre sărbătoarea Bunei Vestiri, îndemnându-i pe credincioși să păstreze și să împlinească învățăturile Bisericii. „Maica Domnului este pildă de ascultare și urmare”, a subliniat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa și a credin­cioșilor încredințați spre păstorire, precum și celor prezenți la hram şi a subliniat importanța locală a praznicului Bunei Vestiri. De asemenea, i-a felicitat pe polițiștii români, cu prilejul Zilei Poliției Române și sărbătoririi a 200 de ani de atestare documentară.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei, cu engolpion și cruce pectorală.

La final, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul i-a transmis Înalt­prea­sfințitului Părinte Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul eparhiei. La slujbă au asistat și Preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, oficialități militare și civile, numeroşi credincioşi.