Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 11 Aprilie 2018

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit luni, 9 aprilie, hramul principal, „Învierea Domnului”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de preoţii sfântului locaş de rugăciune, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă ale Patriarhiei Române.

Din soborul de slujitori au făcut parte: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal (relaţii cu publicul) la Cabinetul Patriarhal, şi diac. Codruț Toader. Hramul „Învierea Domnului” al Paraclisului Catedralei Naţionale a fost fixat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „În acest loc, în perioada comunistă, pentru a se construi Casa Poporului, au fost ucise prin demolare trei biserici şi două au fost răstignite prin translare. De aceea, s-a hotărât ca în numele acelor biserici să fie ridicată aici Catedrala Mântuirii Neamului, dar şi acest paraclis, care să simbolizeze, într-un fel, învierea acestor altare care au fost jertfite”, a precizat arhim. Paisie Teodorescu.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, arhim. Dionisie Constantin a subliniat faptul că biruinţa lui Hristos asupra morții este bucuria noastră a tuturor. „Această bucurie în Domnul, cum este numită de Sfântul Apostol Pavel, trebuie să fie permanentă în viaţa noastră, ea intensificându-se prin rugăciune fierbinte, prin pocăinţă şi iertare de păcate, prin eliberarea de patimile egoiste, prin cuvântul bun şi prin fapta cea bună, prin viaţă curată şi prin iubire sfântă”, a spus arhim. Dionisie Constantin. În continuare, părintele arhimandrit Dionisie a subliniat că, pentru Ortodoxie, sărbătoarea Sfintelor Paşti este icoana luminoasă a bucuriei din Împărăţia Cerurilor. „Această bucurie îşi are izvorul în Hristos Cel răstignit şi înviat, Biruitorul păcatului, al iadului şi al morţii. Deşi Stăpânul nostru singur a învins moartea, totuşi bucuria este comună, este şi a noastră, căci pentru mântuirea noastră s-au făcut toate (...). Bucuria Învierii este o bucurie mai tare decât suferinţa şi decât moartea, pentru că nu este o bucurie produsă de lumea robită de păcat şi moarte, ci este bucuria izvorâtă din Hristos Cel înviat, Cel ce a biruit păcatul şi moartea”, a spus arhim. Dionisie Constantin. Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost construit în anul 2011 pe amplasamentul Catedralei Naţionale, informează basilica.ro. Locașul de cult are hramurile: „Învierea Domnului”, „Icoana Maicii Domnului-Prodromița” și „Sfântul Ioan Gură de Aur”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.