Hramul parohiei buzoiene „Sfântul Nicolae“

Data: 08 Decembrie 2013
Parohia „Sfântul Nicolae“ din Buzău şi-a sărbătorit vineri, 6 decembrie, ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezenţa a numeroşi credincioşi, după cum a precizat Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al eparhiei. Ierarhul l-a hirotonit preot pe arhidiaconul Bogdan Ene, consilier eparhial, pe seama Parohiei „Sfinţii Îngeri“, Protopopiatul Buzău II.
 
În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită scrisoarea pastorală a chiriarhului adresată credincioşilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, făcându-se apel la solidaritate şi generozitate, cu ocazia tradiţionalei colecte „Mila Creştină“. La final, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş mutaţi la Domnul. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian a împărţit daruri copiilor prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular.
 
Biserica „Sfântul Nicolae“ din Buzău a fost ridicată în anul 1826 de coloniştii bulgari, refugiaţi în ţara noastră de frica turcilor. Ocupaţia lor era grădinăritul, iar pentru a-şi pierde urma, şi-au luat numele de „sârbi“. De-a lungul timpului, lăcaşul de cult a fost restaurat de mai multe ori, din cauza distrugerilor provocate de cutremure şi intemperii.