Hramul Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști

Un articol de: Darius Echim - 04 Octombrie 2022

În Duminica a 19-a după Rusalii, 2 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști.

Ierarhul a liturghisit în parohia din cartierul clujean cu prilejul prăznuirii hramului cu anti­cipație, Sfântul Apostol Toma fiind pomenit în calendarul ortodox la data de 6 octombrie. IPS Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credin­cio­șilor prezenți despre pragmatismul iubirii vrăjmașilor. La finalul slujbei, preotul Marius Goga a mul­țumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Părinte Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, lui Ioan Pop, directorul general al Di­recției Generale Regionale a Finan­țelor Publice Cluj, preotesei Ilișca Goga și Lianei-Ancuța Coman. Simion Mureșan și Teofil Mureșan au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Liviu Neag, directorul RATUC Cluj-Napoca, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”.

La slujbă au fost prezente oficia­lități civile și militare, numeroși credin­cioși și copii care s-au împăr­tășit cu Sfintele Taine.

Parohia clujeană „Sfântul Apostol Toma” a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au început lucrările de ridicare a lăcașului de cult, prin implicarea pr. paroh Dănuț Goga. În septembrie 2006, lăcașul a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Biserica a fost construită în formă de cruce și are o singură turlă. Un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare, care îi reprezintă pe cei doisprezece Apostoli. Comunitatea parohială este păstorită de preoții Dănuț Goga și Marius Goga.