Hramul Parohiei „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea clujeană Florești

Un articol de: Darius Echim - 19 Decembrie 2022

În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, sâmbătă, 17 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului și al punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică parohială.

IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învă­țătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Sfântul Proroc Daniel, binevestitor al Naș­terii Domnului nostru Iisus Hristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie și a binecuvântat locul unde va fi edificată viitoarea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Proroc Daniel”. Piatra a fost adusă din cariera „Cetate” de la Roșia Montană.

Pr. paroh Ioan-Tănase Chiș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectului de edificare a bisericii.

Pentru implicarea în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, lui Nicu-Dorin Todea, donatorul terenului unde va fi edificată biserica parohială. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat mai multor binefăcători. La slujbă au fost prezente oficialități locale și numeroși credincioși.

Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Flo­rești, Protopopiatul Cluj I, singura parohie din Eparhia Clujului ocrotită de Sfântul Proroc Daniel, a fost înființată în vara anului 2017 de către IPS Mitropolit Andrei, datorită creșterii numărului de credincioși în Florești, comună ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită. Potrivit pr. paroh Ioan-Tănase Chiș, în prezent se slujește într-o capelă amenajată într-o hală industrială, urmând ca în viitorul apropiat să se înceapă zidirea noii biserici.