Hramul „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena”, la Oarţa de Sus
Sărbătoarea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena a fost un prilej de bucurie pentru toți cei prezenți la Mănăstirea de la Oarța de Sus, Maramureș, și totodată o nouă întâlnire a Părintelui Mitropolit Andrei pe plaiurile natale cu oameni cunoscuți și dragi Înaltpreasfinției Sale.
Luni, 22 iulie 2019, în ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena” din Oarţa de Sus, mănăstirea sa de suflet, din satul natal, înconjurat de un sobor de arhierei, din care au făcut parte Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, şi, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din sobor au mai făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier social-filantropic şi misionar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Arhim. Andrei Barbu din Alba Iulia, Pr. Alexandru Constantin Cini, protopopul protopopiatului Cluj II, Pr. Ioan Buftea, prtopopul Dejului, preoţii din comunele Oarţa de Jos şi Bicaz: Pr. Crişan Dănuţ - Bicaz, Pr. Radu Nechita - Corni, Pr. Dumitru Vlad - Oarţa de Sus, Pr. Ioan Tomoiagă - Orţiţa, Pr. Ovidiu Spătar - Oarţa de Jos, Pr. Alin Nemeş - Justelecu Hododului, Iromonah Vasile Pimen - stareţul Mănăstirii Oarţa de Sus, preoţi invitaţi din parohiile din jur, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) Baia Mare, dirijat de Arhid. Ionuţ Pleş, iar la chinonic au cântat corurile bisericii din Oarţa de Sus, dirijat de învăţătoarea Sorina Miu, şi corul bisericii din Corni, dirijat de diacul Florin Cherteş. Au cântat pricesne Grupul coral ATOCEM şi soşistele Grupului Paula Coteţ, Marcela Ştefania Latiş şi Julieta Pop, care a debutat cu această ocazie.
Cuvânt de învăţătură
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a rostit cuvântul de învăţătură, în care s-a referit la Sfânta Muceniţă Maria Magdalena, care avea o serioasă preocupare duhovnicească, manifstată printr-o viaţă duhovnicească deosebită, dublată de virtutea dragostei pentru cei morţi.
„Pe de o parte, Sfânta Maria Magdalena avea o serioasă preocupare duhovnicească, a spus Părintele Înaltpreasfinţitul Mitropolit. Pe de altă parte, în sufletul ei era un puternic cult al morţilor. Şi una şi cealaltă dintre virtuţi erau vrednice de admirat şi atunci, pe vremea Mântuitorului, şi sunt şi acum, în vremea noastră. Întâi de toate, admirăm faptul că avea o viaţă duhovnicească deosebită... Într-o lume ce se secularizează, este vrednică de admirat această preocupare, pentru că un lucru elementar pe care trebuie să îl facem noi, creştinii, este acesta: să participăm la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Să-L însoţim pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care, pentru noi şi pentru a noastră mântuire, S-a jertfit, Care la fiecare Liturghie actualizează jertfa... Maria Magdalena, Maria Maica Domnului, Ioana femeia lui Cuza şi celelalte aveau un cult pentru cei înmormântaţi. Subliniez lucrul aceasta, pentru că şi acest cult, această dragoste şi preocupare faţă de mormintele celor plecaţi în eternitate nu este suficient de actuală astăzi... Din nefericire, pe foarte multe morminte nu se mai întâmplă nimic. Ori, Femeile Mironosiţe, pe de o parte, aveau o preocupare duhovnicească puternică, legată de credinţă, pe de altă parte aveau faţă de cei plecaţi în eternitate un cult special. Sigur că n-au avut posobilitatea să şi-l pună în practică, pentru că Domnul Înviase din mormânt.”
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre satul românesc contemporan, care este tot mai părăsit, rămâne tot mai pustiu, iar Biserica Ortodoxă este cea care atrage o atenţie deosebită asupra acestui aspect, fapt pentru care Patriarhia Română a declarat anul 2019 ”Anul Omagial al Satului Românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi al primarilor gospodari) şi a vorbit creştinilor despre mari personalităţi române, care, prin opera lor, prin discursurile rostite au adus, de-a lungul istoriei, un elogiu satului românesc, prosper la acea dată şi cel care era inima ţării, care bătea puternic.
„Aşa cum zic statisticile, aproape cinci milioane de români tineri au plecat în străinătate, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Noi ne rugăm lui Dumnezeu să-i întoarcă acasă, dar toţi nu vor mai veni nicodată. Şi atunci ne dăm seama de ce anul acesta a fost dedicat satului românesc. Niciodată nu vor mai veni toţi acasă, dar ne rugăm lui Dumnezeu şi în acest sens, ca să le dea Dumnezeu înţelepciunea cuvenită celor ce chivernisesc lucrurile publice ca măcar la cei ce sunt acasă să le creeze locuri de muncă pentru ca să nu mai plece. Iată la toate acestea medităm acum când Sfânta Maria Magdalena ne-a adunat încă o dată la hramul ei de la Mănăstirea de la Oarţa de Sus.”
Peste 100 de copii, monahi, monahii şi credincioşi au fost împărtăşiţi de Preasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei în timpul Sfintei Liturghii.
Cuvântul Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a transmis binecuvântările Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin tuturor celor prezenţi azi la această sfântă mănăstire, după care a vorbit despre Sfânta Maria Magdalena, ocrotitoarea acestui sfânt locaş de închinare:
„Vedem şi astăzi şi simţim duhovniceşte prezenţa şi lucrarea Sfintei Maria Magdalena în viaţa noastră, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Adică cea de apostol şi de misionar. Această chemare şi lucrare tainică a Mariei Magdalena, purtătoarea de grijă a acestei vetre monahale, a rodit şi ne-a vorbit nouă tuturor celor care au lăsat grija cea lumească şi au venit azi aici ca în comuniune să slujim lui Dumnezeu şi să-i mulţumim pentru toate darurile trimise peste noi. Este o lucrare minunată, tainică şi duhovnicească, pe care Maria Magdalena o face zi de zi asupra noastră.”
Au mai vorbit credincioşilor Preasfinţitul Părinte Macarie al Europei de Nord şi Părintele Ieromonah PimenVasile Petre, stareţul Mănăstirii Oarţa de Sus, care a mulţumit tuturor celor prezenţi şi binefăcătorilor.