Hramul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Un articol de: Pr. Sergiu Popescu - 07 Feb 2018

Mâine, 8 februarie, credin­cioşii din Cetatea Râmnicului îl cinstesc în chip deosebit pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. Acest bine­cuvântat prilej de bucurie duhovnicească este legat de prezenţa unei părticele din moaştele sfântului mucenic în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”. Programul liturgic va începe de astă-seară cu slujba Vecerniei, Litia şi Priveghe­rea, urmând ca mâine, la primele ore ale dimineţii, să se săvârşească aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat s-a născut în cetatea Evhaita, spre sfârşitul secolului al III-lea d.Hr. (probabil, în jurul anului 289). A intrat de tânăr în armata imperială şi, dovedindu-se a fi un bun comandant de oşti şi orator desăvârşit, a ajuns ofiţer cu rang înalt şi mare conducător, aşa după cum o demonstrează supranumirile de „Stratilat” şi „Vrioritor”, date lui de contemporani şi consemnate de urmaşi. Împăratul Liciniu (308-324) i-a încredinţat conducerea cetăţii Heracleea, situată în apropierea Mării Negre. Aici a descoperit sfântul, de la vreunul din ostaşii săi, Evanghelia lui Hristos, primind Botezul şi devenind creştin. Potrivit tradiţiei, a ucis un balaur dintr-o cetate învecinată (care pricinuise multora frică şi moarte), fără luptă, căci, având la gât Sfânta Cruce, Domnul Dumnezeu a rânduit ca balaurul să vină singur înaintea sa şi să se lase tăiat cu sabia. Auzind despre această minune, mulţi păgâni din împrejurimi s-au făcut creştini. Împodobindu-şi aşadar sufletul cu virtuţi alese şi dovedindu-se a fi şi un bun orator, mulţi reprezentanţi ai aristocraţiei vremii căutau să-i câştige prietenia. Chiar şi Liciniu s-a numărat printre cei care îl admirau pe vrednicul ostaş al lui Hristos, purtând cu acesta corespondenţă, cu toate că auzise că era creştin şi că defăimase pe idoli.

Înmulţindu-se acuzaţiile la adresa sfântului, împăratul a trimis în cetatea Heracleea câţiva funcţionari cu rang înalt din suita sa imperială din Nicomidia, cu misiunea de a-l invita pe Teodor la palatul imperial unde urma să jertfească idolilor, Liciniu urmărind prin aceasta risipirea acuzaţiilor ce îi erau aduse viitorului mucenic. Refuzând să jertfească la idoli, sfântul a fost prins şi aruncat în temniţă. A fost supus la numeroase chinuri, astfel încât mai mulţi localnici au crezut în Hristos, răsculându-se împotriva împăratului. Speriat de amploarea pe care o luaseră evenimentele, Liciniu a poruncit antipatului Chestiu să-i omoare pe toţi creştinii din oraş, dar şi acesta, împreună cu cei trei sute de oameni pe care îi avea în subordine, a primit Botezul. A cerut atunci împăratul unui slujitor al său să-i taie capul sfântului, dar o mulţime mare de creştini l-au apărat. Sfântul Teodor, care nu dorea nicidecum revoltă sau vărsare de sânge, le-a cerut creştinilor să nu se mai opună, căci el primea cu bucurie cununa muceniciei. Astfel, în ziua de 8 februarie 312, pe când avea doar 23 de ani, Sfântului Teodor i s-a tăiat capul.

În anul 1260, moaştele sale au fost aduse în Veneţia, unde se află şi astăzi. Acolo, în Piaţa Sfântul Marcu, se află şi o statuie a Sfântului Teodor Stratilat. În Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea se află o părticică din moaştele Sfântului Teodor Stratilat. Nu cunoaştem anul şi nici împrejurările în care acestea au fost aduse aici.