Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în Transilvania

Un articol de: Alin Pop - 01 Iulie 2015

Numeroase aşezăminte monahale şi parohii deopotrivă şi-au sărbătorit hramul cu ocazia pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze exemplul Sfinţilor Apostoli care au propovăduit şi apărat dreapta credinţă, mijlocitorii cei mai apropiaţi şi modelele desăvârşite de slujire.

Pelerini din mai multe părţi ale ţării au venit la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor Apostoli“ din Bran, judeţul Braşov, pentru a participa la sărbătoarea care a prefigurat hramul aşezământului monahal şi pentru a primi binecuvântare şi har la sfârşitul postului închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşov, arhimandritul Hristofor Bucur, duhovnicul mănăstirii braşovene, părintele Policarp Stoian, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, ieromonahi şi slujitori de la parohiile din ţinutul Branului.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de maici de la Mănăstirea Nera, judeţul Caraş-Severin, iar o bună parte dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Florin Dănilă a fost hirotonit preot pentru Parohia Hoghilag, Protopopiatul Mediaş, judeţul Sibiu. La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Rafael Povârnaru de la Mănăstirea Poiana Braşov a fost hirotesit duhovnic.

„Mijlocitorii cei mai apropiaţi“

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu, a prezentat vieţile celor doi mari Apostoli şi a evidenţiat zelul lor misionar şi întreaga lor activitate de a propovădui Evanghelia lui Hristos în lume.

„Apostolii au fost chemaţi să vestească Evanghelia până la marginile lumii. Dacă cei doi Apostoli au împlinit voia lui Dumnezeu şi s-au jertfit amândoi ca martiri pe altarul credinţei, ei sunt pentru noi mijlocitorii cei mai apropiaţi, dar în acelaşi timp şi modelele desăvârşite de slujire până la jertfă. Apostolatul celor care reprezintă Biserica slujitoare, ierarhia bisericească, este atât de pilduitor... Reţinem cu toţii, nu numai slujitorii sfintelor altare, nu doar cei care suntem consacraţi în Biserică, ci şi toţi credincioşii, că avem o chemare sfântă de a fi mărturisitori ai Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Reţinem că indiferent prin ce au trecut, indiferent de unde au plecat, cei doi Sfinţi Apostoli şi-au încheiat misiunea printr-o mărturie deplină“, a spus ierarhul. Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire venit din partea părintelui Policarp Stoian, care şi-a exprimat recunoştinţa faţă de IPS Mitropolit Laurenţiu pentru slujirea a zecea oară consecutiv la hramul de la Mănăstirea Bran.

Sărbătoare în Ţara Năsăudului

Mii de credincioşi bistriţeni şi din alte judeţe au fost prezenţi la hramul Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Ţara Năsăudului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de aproape 30 de preoţi. După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre cei doi Sfinţi Apostoli şi despre misiunea pe care aceştia au desfăşurat-o pentru propovăduirea credinţei creştine. Totodată i-a îndemnat pe credincioşi să-i aibă ca model în viaţa duhovnicească pe Sfinţii Apostoli.

Cei prezenţi la hramul mănăstirii ocrotite de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel s-au putut închina la o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Realizată de călugării Schitului românesc „Prodromu“ din Muntele Athos, icoana este adăpostită de aşezământul monahal „Sfânta Elisabeta“ din cartierul Bună Ziua, din Cluj-Napoca. De aici a fost dusă vineri, 26 iunie, la mănăstirea năsăudeană, de o delegaţie în fruntea căreia s-a aflat duhovnicul mănăstirii „Sfânta Elisabeta“ părintele Natanael Zamfirache.

Aşezământul monahal „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Ţara Năsăudului are o istorie veche. La hotarul ce desparte localităţile Rebra şi Parva a existat un locaş de rugăciune ce şi-a avut începuturile în 1755. În 1782, vieţuitorii mănăstirii au fost alungaţi de trupele austro-ungare, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până în 1822, când locaşul de cult din lemn a fost demontat şi mutat mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi biserica parohială.

Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993, şapte vieţuitori ai mănăstirii Turnu au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localităţile Rebra şi Parva, după cum a spus stareţul mănăstirii, Chiril Zegrean. În 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost târnosită în 2009. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii, o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini. Obştea de monahi este condusă de protosinghelul Chiril Zegrean.

Hramul Mănăstrii Râmeţ, Alba

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica străvechii vetre monahale de la Râmeţ, Protopopiatul Aiud, care şi-a sărbătorit hramul. În timpul slujbei, a hirotonit pe diaconul Ionuţ-Gheorghe Călin preot pe seama Parohiei Nadeş, Protopopiatul Sighişoara.

Situată pe Valea Geoagiului, în sudul Carpaţilor Apuseni, aproape de biserica fostei episcopii din Geoagiul de Sus, Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai vechi şi mai trainice aşezăminte ortodoxe din Transilvania. Obştea de astăzi, care numără peste 100 de maici, este condusă de stavrofora Apolinaria Barb.

În predica sa, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost părtaşi la starea de jertfă a lui Hristos şi, în cele din urmă, ei au pecetluit credinţa şi mărturisirea lor cu moarte martirică. De la ei, noi învăţăm că nimic nu rodeşte mai mult ca durerea primită cu umilinţă şi îndurată cu răbdare, în unire cu Hristos. Astăzi, egoismul, desfrânarea, lăcomia şi trufia fac sufletele opace la harul lui Dumnezeu, încât nu ajunge doar să crezi şi să dai mărturie. Este nevoie şi de jertfă omenească, de cruce, care îngăduie Jertfei divine să coboare ploaia de binefaceri spirituale peste omenirea acestui veac, atât de însetată“.

Nou locaş de cult la Parohia Recea, Sălaj

Credincioşii Parohiei Recea, din Episcopia Sălajului, au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, s-a aflat în mijlocul lor Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a binecuvântat lucrările efectuate la noul locaş de cult al parohiei. Evenimentul a fost unul însemnat, întrucât în această săptămână s-a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în această biserică. În continuate, PS Episcop Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Florian Şandor preot pe seama Parohiei Sărmăşag, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii au fost sfinţite şi clopotele care vor fi montate în turlele noii biserici.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie“ a fost sfinţită în anul 2002. Motivul pentru care s-a purces la ridicarea unei noi biserici a fost dat de faptul că vechea biserică era amplasată pe un teren care a început să alunece aşa încât biserica a început să crape şi să se desprindă bucăţi de tencuială. În aceste condiţii credincioşii nu mai erau în siguranţă în vechea biserică. Lucrările au fost iniţiate de fostul paroh Miron Pop, până în primăvara acestui an când s-a pensionat. În luna mai a fost numit paroh Mihai Dobocan. În mai puţin de o lună de zile au reînceput lucrările la biserică, după ce mai multă vreme acestea stagnaseră din cauza lipsei de fonduri, astfel încât s-a reuşit realizarea condiţiilor necesare săvârşirii slujbelor în noua biserică.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a acordat mai multe diplome de apreciere principalilor ctitori ai noului locaş de cult.

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

Catedrala Episcopală din Deva şi-a prăznuit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, Catedrala Episcopală din Deva s-a bucurat de prezenţa unui ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, care au contribuit fiecare, prin dragostea lor frăţească, la acest moment festiv al Episcopiei. În sobor, alături de Înalpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-au aflat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul hramului, IPS Arhiepiscop Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a amintit celor prezenţi la Sfânta Liturghie despre măsura extraordinară la care Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au ajuns, atât prin darul şi misiunea lor de a propovădui Adevărul oamenilor, cât şi prin martirajul acestora, prin care au mărturisit şi preţuit cu însăşi viaţa lor dreapta credinţă în Domnul Iisus Hristos. Astfel, IPS Varsanufie i-a îndemnat pe credincioşi să identifice în Sfinţii Apostoli modele vrednice de urmat în propovăduirea şi în apărarea dreptei credinţe, punând început bun vieţii lor duhovniceşti.

La sfârşit, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a mulţumit celor care au slujit la această mare sărbătoare a Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a hramului Catedralei şi a manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii şi Credinţei la Deva“, îndemnându-i să fie tot la fel de sârguincioşi în colaborarea şi sprijinul lor faţă de Episcopie.

Cu prilejul sărbătoririi hramului, corul „Anastasis“ al Catedralei Episcopale a susţinut un mic concert, cu ocazia aniversării a 15 ani de laudă adusă lui Dumnezeu.

Hram la Bixad, Satu Mare

Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bixad, judeţul Satu Mare, care are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Calinic a vorbit despre importanţa epistolelor pauline, îndemnând credincioşii la citirea acestora. De asemenea, a spus că „suferinţele şi grijile noastre să le punem la picioarele lui Iisus Hristos şi să ne apropiem cu vrednicie de Sfânta Biserică - Spitalul duhovnicesc, neuitând că Pământul este aşternut picioarelor lui Dumnezeu“. În final au fost făcute îndemnuri la rugăciune pentru pacea lumii.

Hram la Hălmăsău, Beclean

Parohia Hălmăsău din Protopopiatul Beclean, păstorită de pr. Doru Constantin Zaharie, şi-a sărbătorit ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe pr. Dumitru Boca din localitatea Baciu, judeţul Cluj.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Tudor Daneş din Parohia Sita, Protopopiatul Beclean, care le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi activitatea misionară a celor doi mari Apostoli. La final, pr. Dumitru Boca i-a sfătuit pe credincioşi să urmeze credinţa Sfinţilor Apostoli mai întâi prin faptă, iar mai apoi prin cuvânt.