Hramul unei biserici istorice din Tulcea

Un articol de: Pr. Felix Neculai - 08 August 2018

În fiecare an, la data de 6 august, credincioșii tulceni se adună sub cupola istoricei biserici cu hramul „Schimbarea la Față” din Tulcea, singura din municipiul de la gurile Dunării și a doua cu acest hram din Episcopia Tulcii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând nu­meroși credincioși.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația praznicului împărătesc și despre posibilitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu și de a vedea, prin Sfintele Taine, lumina cea dumnezeiască, singura care poate să lumineze calea spre mântuire. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii, preoții și enoriașii bisericii adormiți întru Domnul de-a lungul vremii, pentru care s-a și făcut slujba Parastasului.

Actuala Biserică „Schimbarea la Față”, cunoscută și sub numele de „rusească” sau „căzăcească”, a fost construită în perioada 1872-1882, cu acordul (firmanul) autori­tă­ților otomane, care încă mai stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Pe locul acesteia a existat la mijlocul secolului al 18-lea o altă biserică.